Andra besökare fotograferade och filmade dödsolyckan på Gröna Lund i helgen och publicerade otäcka scenerna i sociala medier.
Nu har räddningstjänsten fått nog av känslokalla beteendet och ryter ifrån.
Den nya trenden att filma varenda liten händelse i våra liv, kan få fruktansvärda konsekvenser.
Som att folk står med sina mobiler och filmar eller fotograferar tragedier istället för att rusa dit och hjälpa till. Eller till och med försvårar för blåljuspersonal som ska rädda liv.
Newsner har flera gånger rapporterat om händelser där människor filmat och fotograferat i stället för att rycka in och nu har det hänt igen.
Sommaren 2020 filmade förbipasserande en pojke som låg död på gatan. Men trots kaoset på plats och den känsliga situation som alla inblandade befann sig i, ställde sig förbipasserande och filmade.
LÄS MER: Förbipasserande filmade död pojke – nu ryter polisen ifrån: ”Gå hem och skäms”
Olycka på Gröna Lund
Under helgen skedde en tragisk olycka på Gröna Lund i Stockholm.
Klockan var strax innan klockan 12.00 på söndagsförmiddagen den 25 juni när räddningstjänsten och polis larmades till Gröna Lund. Detta då en vagn i berg-och-dalbanan Jetline spårat ut.
Enligt räddningstjänsten föll flera personer ur en vagn. Totalt fördes nio personer, både barn och vuxna, till sjukhus och en person omkom i olyckan.
Under måndagsmorgonen kom beskedet att den avlidna är en kvinna i 30-årsåldern.
Besökare filmade dödsolyckan på Gröna Lund
Enligt räddningstjänsten ska flera personer ha tagit upp sina mobiler och börjat filma och fotografera olycksplatsen.
Nu har Specialistsjuksköterskan Emil Skoglund fått nog av respektlösa beteendet.
I ett inlägg på Facebook höjer han nu rösten.
Skäms på er!
”När en olycka inträffar där människor sitter fastklämda och där skadorna är så svåra att de resulterar i dödsfall torde den första intentionen vara att respektera de drabbade och blåljuspersonal, men nej… Då kommer ”TikTok- generationen” och filmar de drabbade och kollegor som gör det yttersta för att rädda liv på skadeplats!?”, skriver Emil i inlägget.
Han tillägger:
”Jag står helt frågande inför syftet med att publicera en film med skadade människor under ett pågående räddningsarbete där man uppenbart ser drabbade sittandes/hängandes på konstruktionen? Där överlevande och skadade kanske i chock ser på en anhörig som precis kastats ut och ligger livlös med mycket svåra skador framför sig?”.
Räddningstjänsten rasar mot beteendet
Men det är inte bara filmandet och fotograferandet han rasar mot.
”Inte nog med det så beklagar man sig mitt i denna pågående insats över att parken ska stängas och att man minsann betalat för entrén!? Skärpning! Föräldrar ni behöver på allvar ta grepp om sociala medier och tala om vilka värderingar vi vill att den kommande generationen ska influeras med. Det jag precis såg är för mig personligen omöjligt att acceptera och jag hoppas att majoriteten håller med…”, skriver han i inlägget.
Han avslutar med att understryka att hans tankar går till de drabbade och skickar med en hyllning efter blåljuspersonalens insats på plats.
”Tankarna går nu helt till de drabbade och en eloge till räddningstjänst, ambulans och polis/ordningsvakter med flera som idag gjort sitt främsta i vanlig ordning”.