När Ann-Christine Johnsson blev änka blev ekonomin knaper och i dag lever hon med en mycket låg pension.
Vissa dagar hade hon inte ens råd att äta sig mätt.
När Jeanette Höglund och organisationen Vid din sida fick höra talas om Ann-Christines situation bestämde de sig för att hjälpa till.
Ann-Christina Johnsson i Forslöv levde länge ett vanligt liv utan några ekonomiska bekymmer.
Men som 45-åring vändes livet upp och ned på bara några sekunder.
Några vänner som jobbar med jordbruk frågade om hon kunde hjälpa till att köra in hö. Hon stod uppe på skrindan och föll baklänges, ner i marken.
Ann-Christine fick en spricka i ryggen och efter det fick hon svårt att gå och hade ständig värk, något som gjorde att hon inte längre kunde jobbat, något Expressen rapporterat om.
Men i livet väntade ännu fler motgångar
När hennes make Berna dog drabbades Ann-christine inte bara av sorg. Hon fick också diabetes och en hjärtsjukdom som ledde till att hon fick en pacemaker inopererad.
Men inte bara. Även ekonomiskt blev det ett haveri och när efterlevandepensionen på lite över tusen kronor i månaden upphörde hamnade hon i en ond spiral.
Trots att hon levt som sjukpensionär och är van att hålla hårt i pengarna har det aldrig varit så tufft ekonomiskt som nu.
”Får gå och lägga mig hungrig”
När Ann-Christine lägger ihop sin garantipension och sitt bostadstillägg och sedan drar ifrån kostnader för fasta avgifter och en skuld på 1 400 kronor i månaden, ska resten av pengarna räcka till mat, el, telefon, hygienartiklar och internet.
De flesta månader har hon några hundralappar över, andra månader har hon haft 23 kronor kvar på kontot när räkningarna är betalda.
Har hon tur kan hon äta sig mätt på havregrynsgröt, eller en soppa hon kokat ihop på morötter.
– Men det händer också att jag får gå och lägga mig hungrig. Prishöjningarna drabbar många av oss pensionärer hårt, och vi kläms från flera håll. Matpriser, elkostnader, hemtjänst, säger hon till Expressen.
Känner stor skam
Ann-Christine får hjälp av kyrkan och ibland kommer vänner förbi och lämnar pant. Ibland får hon även besök från en diakon som frågar vad Ann-Christine har mest behov av just nu.
En gång i månaden anordnar dessutom församlingen ett lunchmöte med underhållning. För att hon ska kunna delta, brukar goda vänner betala de 80 kronor som det kostar för henne. Ibland blir det mat över och då får de som önskar ett paket med sig hem.
När hon får frågan om det ligger mycket skam i att vara fattig, svarar hon:
– Om du bara visste hur mycket skam det är, svarar hon med eftertryck. Alla människor vill väl klara sig själva och göra rätt för sig. En gång frågade en diakon om jag kunde ställa upp och berätta hur det var att ha ont om pengar. Hon hade frågat flera andra, men ingen hade tackat ja för att de skämdes så.
Vid din Sida ryckte in
När Jeanette Höglund, grundare av Vid Din Sida, hörde talas om Ann-Christine kunde hon inte sluta tänka på annat.
– Jag var på Bokmässan när jag hörde talas om henne och tänkte att jag måste hjälpa till, säger Jeanette till Newsner.
Jeanette lade ut ett inlägg på Facebook där hon berättade att hon gärna ville hjälpa Ann-Christine och efterfrågade kontaktuppgifter.
Tusentals engagerade sig i ärendet och snart kopplades Jeanette och Ann-Christine ihop.
– Vi fixade så att hon får presentkort på 1000 kronor varje månad som hon kan handla mat för, berättar Jeanette för Newsner.
Jeanettes besked kom som en chock.
– Hon trodde inte att det var sant när jag hörde av mig, hon var lite chockad kan man säga, säger Jeanette till Newsner.
Ann-Christines ärende berörde många och i kommentarsfältet är det många som engagerat sig.
”Fantastiskt”, skriver en person.
”Underbart”, skriver en annan.
”Underbart å härligt med all kärleksfull hjälp som mättar både hjärta å mage”, skriver en tredje.