Äldreboendets hjärtevärmande gest – dukade upp till storslagen Nobelfest: ”Får inte glömma bort våra äldre”

Nobelfesten har inte bara ägt rum i Stadshuset i Stockholm.

Även på Södermalmshemmets äldreboende i Örebro har det dukats upp för festligheter med extra allt.

– Det är viktigt med kultur och aktiviteter för de äldre. Kultur är en lisa för själen och tillsammans med civila samhället kan vi komma långt, säger Senada Demirovic, kulturombud på Örebro kommun till Newsner.

Nobelfesten brukar beskrivas som festernas fest. Detaljerna för det pampiga kalaset är hemliga in i det sista men något som är säkert är att alla kan förvänta sig, lyx och flärd så långt ögat når.

I år firades den stora dagen under söndagen den 10 december. Festen inleddes klockan 13.00 med fredspridutdelningen.

Klockan 16 hölls prisutdelningen i Stockholms Konserthus. Ceremonin följs av Nobelbanketten i Stadshuset, som inleddes vid 19-tiden.

1300 gäster var inbjudna till ceremonin och klädkoden som gällde för festen är högtidsdräkt, vilket betyder frack för herrar och långklänning för damer. Klänningen ska vara hellång, men får vara urringad och ärmlös. Även folkdräkt från det egna landet är ett alternativ.

Men det var långt ifrån bara på stadshuset i Stockholm som Nobeldagen firades stort.

Även äldreboendet Södermalmshemmet i Örebro dukade man upp till en egen Nobelfest.

Man firade med trerättersmiddag, livemusik och styling för de som ville såklart.

– Vi har Nobelmiddag varje år. Det är jättekul och betyder väldigt mycket för våra äldre, säger Senada Demirovic, kulturombud på Örebro kommun till Newsner.

Södermalmshemmet Nobelfest
Foto: Privat

Äldreboendet hade Nobelmiddag för åttonde året i rad

I år var det åttonde året i rad som äldreboendet ställde till med fest och precis som tidigare i år fick de stor hjälp från allmänheten.

– Civila samhället ställer upp varje år och står för all underhållning. Genom åren har flera lokala kändisar varit här. För två år sedan var Boris René här och nu var det Kevin Walker som har vunnit Idol, säger Senada Demirovic till Newsner.

Kevin Walker, Nobelfest, äldreboende.
Foto: Privat

Precis som på Nobelfesten i Stockholm är det många som vill piffa till sig lite extra innan man sätter sig till bords för att avnjuta den underbara trerättersmiddagen.

Till hjälp har de äldre ungdomar från stylistprogrammet som kommer och hjälper till att sätta lite guldkant på stylingen.

På Södermalmshemmet i Örebro bor det 108 personer och nästan alla ville vara med på den stora festen.

– Det var så lugnt och skönt och alla var så fantastiskt fina och glada. Det är så kul att se dem. Även om man är demenssjuk så är man samma människa, det är bara minnet som sviker. Det här betyder jättemycket för alla. Det spelar ingen roll om man är sjuk, man ska inte vara begränsad, säger Senada Demirovic till Newsner.

”Kultur är en lisa för själen”

På årets Nobelmeny var det laxpaté till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och kantarellsås till varmrätt och till efterrätt en ljuvligt god pannacotta. 

Att sätta lite lyx och flärd på vardagen är ett måste, enligt Senada Demirovic.

– För mig är det viktigt att vi inte glömmer bort våra äldre. Vi måste se dem som människor och de måste få fortsätta att leva sina liv. Det ska vara Nobelmiddag för dem varje dag, säger hon till Newsner och tillägger:

– Det är viktigt med kultur och aktiviteter för de äldre. Kultur är en lisa för själen och tillsammans med civila samhället kan vi komma långt.