Demenssjuke Yrjö, 89, fick torr julmat från hemtjänsten – snåla menyn får hans familj att gå i taket: ”Oaptitligt”

När 89-årige Yrjös anhöriga fick syn på den ”julbuffé” han serverats av hemtjänsten fick de nog.

– Några torra prinskorvar, två potatisar som dessutom är oskalade och fyra köttbullar. Vad är det för julbuffé? Det ser dessutom oaptitligt ut, säger svärdottern Inger Forsgren till Newsner.

I oktober ramlade demenssjuke Yrjö Forsgren, 89, så illa att han tvingades in på korttidsboende.

När han väl skulle flytta hem igen, gjorde han det med extra resurser så som städning och matlådor.

Men anhöriga har varit långt ifrån nöjda med hur hemtjänsten skött sina uppdrag. Det saknades mat och vid flera tillfällen ska städningen varit undermålig.

Men det var på julafton som svärdottern Inger fick nog på riktigt. Detta efter att ha fått en bild på den ”julbuffé” som Yrjö fått hem till sig från hemtjänsten i Sundbyberg.

– Några torra prinskorvar, två potatisar som dessutom är oskalade och fyra köttbullar. Vad är det för julbuffé? Det ser dessutom oaptitligt ut, säger Inger Forsgren till Newsner.

När Inger fick bilden skickad till sig från sin svägerska gick hon i taket och delade med sig av den i sociala medier.

”Det här är vad min svärfar får som julbuffe. Obs det svarta är överstruket av kommunen! Det här betalar han för. 89 år gammal och arbetat hela sitt liv”, skriver hon i inlägget.

Julmat hemtjänsten
Foto: Privat

Julbuffén från hemtjänsten får folk att rasa

Bara några få dagar senare har över 800 000 människor nåtts av Ingers inlägg och bilden på julmaten har fått hundratals människor att höja på ögonbrynen.

”Otroligt ledsamt, helt fruktansvärt. Är det ett kommunalt äldreboende eller ett privat företag?”, skriver en person.

”Skicka bilden till alla ledamöter i kommunstyrelsen där detta boende här och fråga om de skulle vilja äta detta”, skriver en annan.

”Vilken skam”, skriver en tredje.

”Fy f*****n säger jag!! Jag har jobbat i hemvården och sett många mer eller mindre oaptitliga + oätliga middagar men denna tog nog priset i både delar (94 % av en julbuffé saknas ju). Skamligt att sånt här ens är tillåtet att servera våra äldre, det är under all värdighet”, skriver en fjärde.

Hemtjänsten: ”Missvisande bild”

Men Inger har också blivit ifrågasatt, då många menar att det ska finnas ytterligare en låda med kall julmat, något även hemtjänsten hävdar.

”Köket i Sundbyberg har tillagat två matlådor – en kall och en varm matlåda- till omsorgstagarna som levererats till julafton. Anledningen till att köket stryker maträtter på etiketterna är för att den ena matlådan med den varma maten (köttbullar, prinskorv, potatis) ska värmas (de kalla komponenterna är överstrukna) och den andra matlådan ska serveras kall och då är de varma komponenterna överstruken (Köttbullar, prinskorv, potatis)”, skriver hemtjänsten i ett mejl till en annan Twitteranvändare som valt att dela med sig av svaret.

Hemtjänsten tillägger:

”Tyvärr så kan inlägget uppfattas att omsorgstagarna endast fått matlådan med köttbullar, prinskorv och potatis, vilket inte stämmer. Det känns väldigt tråkigt att en missvisande bild delas i sociala medier. När matlådan värmts läggs den värmda maten sedan på en tallrik med de kalla tillbehör som också kommit i leveransen. Hade den deltas hade det gett en realistisk helhetsbild av måltiden”.

Denna låda ska däremot aldrig ha levererats, enligt Yrjös anhöriga.

– Det är så många som skrivit att jag valt att bara publicera den här matlådan för att skapa ett drev. Men sanningen är den att det inte finns någon annan låda, det här är den enda som fanns. Hade han sedan fått ytterligare en låda med rödbetssallad och ägg så hade det inte blivit aptitligare för det, säger Inger till Newsner och tillägger:

– Om man tittar på datumet så är maten lagad flera dagar före julafton. Här har han betalat skatt i hela sitt liv och så hamnar man i händerna på någon som bara langar in mat. Bara det? Är det julafton kan man åtminstone laga maten dagen innan, inte flera dagar i förväg.

”Försöker inte undanhålla någonting”

Andra menar att Inger och hennes familj själva borde åkt till Stockholm för att laga mat och fira jul med Yrjö.

– Vi bor tjugo mil bort, min svägerska och hennes barn turas om att vara hos honom och är där två gånger om dagen. Han är svårt demenssjuk och hallucinerar. Vi har försökt få med honom hem till oss flera gånger, men de få gånger som vi har lyckats få med honom är han så stressad och vill bara hem.

– Jag försöker inte undanhålla någonting. Saken är den att det här inte är en engångsföreteelse, det är flera missar. Om det beror på strukturfel eller en mänsklig miss det vet jag inte, men det kan jag köpa. Men sanningen är sanningen och det är den jag delat med mig av.

Att Inger anklagas för att ge en entydig bild är något hon tar illa upp över.

– Jag har suttit i två dygn och bara försökt förklara. Jag blev så arg när jag såg den här bilden och slängde ut den på Twitter. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur det skulle bli. Jag ville bara visa hur det ser ut på sina håll i Sverige idag och hade jag vetat att det skulle bli så här så hade jag aldrig lagt ut det, säger Inger till Newsner och tillägger:

– Jag känner en person som sitter i kommunfullmäktige och har hört av mig till henne. Hon har tagit tag i frågan och ska ta upp det med äldrenämnden. Jag hade aldrig haft en anledning att höra av mig till henne eller till media med det här om det jag sa inte var sanningen, säger Inger.

Nu hoppas Inger att maten i hemtjänsten ska bli bättre och att hennes svärfar Yrjö ska få flytta in på ett boende.

– Han står i kö för att få flytta till ett boende nu och det hoppas vi att han får. Vi har som sagt försökt få hit honom, men det går inte, säger Inger till Newsner.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev