Greta Thunberg fyller 21 år – klimataktivistens känslosamma ord om sin diagnos

Greta Thunberg blev känd över hela världen när hon bara var 16 år gammal och skolstrejkade för klimatet.
På onsdagen fyller Greta, som är klimatrörelsen ”Fridays for futures” ansikte utåt, 21 år.

Greta Thunberg var bara 16 år när hon skapade rubriker första gången. Det var ju då som hon slog sig ned utanför Sveriges riksdag med en skylt där det stod ”Skolstrejk för klimatet”.

Bara några veckor senare hade tonåringen med flätorna och den målmedvetna blicken blivit ett världsfenomen.

Hyllats av världsstjärnor

Greta har bland annat utsetts till ”Årets person” av ansedda tidskriften Time Magazine, seglat över Atlanten och talat på World Economic Forum.

Artikeln fortsätter under bilden.

Greta Thunberg. Foto: Johan Nilsson / TT
Greta Thunberg. Foto: Johan Nilsson / TT

Hennes arbete har också uppmärksammats av Hollywood-stjärnor som Arnold Schwarzenegger och Leonardo DiCaprio, och världsledare som Barack Obama.

Tillsammans med organisationen Fridays for future arbetar Greta för att förhindra mer global uppvärmning och klimatförändring.

Tung kritik

Men Thunberg har också stött på kritik på senare tid. Detta efter att hon och Fridays for future tagit tydlig ställning i Israel-Palestina-frågan.

– Greta Thunberg missbrukar klimatrörelsen för att föra fram en ensidig bild av Israel-Palestina konflikten, sade Ricarda Lang, ordförande för det tyska Gröna regeringspartiet, enligt Sveriges Radio.

Men Thunberg och organisationen har stått på sig i sin kritik av Israel.

– Tystnad är medskyldighet. Man kan inte vara neutral i ett folkmord, skrev Fridays for future nyligen i en debattartikel i the Guardian.

Gretas egna ord om diagnosen – vill krossa fördomar

Thunberg har genom åren också varit öppen med vad hon kallat ”sina superkrafter”, nämligen att hon har en diagnos.

Artikeln fortsätter under bilden.

Greta Thunberg. Foto: Johan Nilsson / TT
Greta Thunberg. Foto: Johan Nilsson / TT

– Jag har själv autism och har erfarenheter av hur en diagnos kan vara både ett hinder och en tillgång när det kommer till fritid. Därför skulle jag vilja dela med mig av några tips till er, sade hon på ”Min stora dags” seminarium tidigare i år, enligt Hälsoliv.

Hon ville i sitt invigningstal särskilt rikta udden mot fördomar – som hon vill krossa med sin berättelse.

– Sådana stereotyper är väldigt skadliga. När jag försökte berätta för människor runtomkring mig att jag hade autism och när mina föräldrar skulle berätta för mina släktingar så var det ingen som trodde på det för jag passade inte in i stereotypen. Så det kan inte bara förstöra ett barns självkänsla, det kan också göra det mycket svårare att få den diagnosen och bli accepterad av omgivningen från första början, sade Thunberg.

Hon ville via sin medverkan i seminariet fortsätta jobba för att barn med autism ska få en fritid som är bättre anpassad och mer tillgänglig.

– Världen hade inte sett ut som den gör idag utan folk med autism som verkligen kan ha laserfokus, säger Greta Thunberg som också är ambassadör för Min stora dag.

 

Läs mer om...