Stockholmspräst ger grönt ljus för pulkaåkning på kyrkogård – beslutet får folk att rasa: ”Skrämmande”

Kyrkohedern i Västermalms församling ger grönt ljus för pulkaåkning på kyrkogården. Nya beskedet får folk att rasa.

”Så skrämmande, en kyrkans tjänare som inte förstår respekt för sista vilan, byt jobb!”, skriver en ilsken person på Facebook.

Minusgrader och drivor av snö lockar ut leksugna barn att åka pulka.

Att se och höra glada barn som leker utomhus gör många glada. Men i Stockholm har dessa rört upp en hel del känslor.

På vinterhalvåret, när snön kommer, är det nämligen många som beger sig till kyrkogården för att åka pulka.

En av de populära kyrkogårdarna att bege sig till när snön faller är Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Kyrkogården är känd för sin vackra arkitektur och miljö, vilket gjort att den kvalificerat in sig på Unesco:s världsarvslista och här ligger cirka 100 000 människor begravda.

År efter år har beteendet fått mängder av människor att ilskna till ordentligt och Förvaltningens kommunikationschef har gått ut med att det är klart olämpligt att åka pulka där.

Men det är tydligen inte bara på Skogskyrkogården som barnen åker pulka. I förra veckan blossade en ny debatt om pulkaåkning på kyrkogården upp. Denna gång var det en Kyrkogård på Kungsholmen i Stockholm som låg i fokus, något lokaltidningen Mitti uppmärksammat.

Kyrkoherden: ”Fint att barnen får glädje”

Även den här gången är det många sura miner från folk. Men Västermalms församling ger grönt ljus till pulkor på kyrkogården.

– Man kan inte jämföra Skogskyrkogården med Kungsholms kyrkas kyrkogård. Pulkaåkningen här sker på den äldre delen av kyrkogården som inte är aktiv, utan mer är en parkdel med kulturminnesgravar, säger Jerker Schmidt, kyrkoherde i Västermalms församling till Mitti och tillägger:

– Jag har inte uppfattat att det stör på något sätt. Det är också under en begränsad tid och det är väl fint att barnen kan få lite glädje där också.

Kyrkoherdens beslut väcker ilska

Nu möts kyrkohedern Jerker av kritik. På Mitti:s Facebooksida strömmar kommentarerna in.

”Så skrämmande, en kyrkans tjänare som inte förstår respekt för sista vilan, byt jobb! Det finns väl tusen andra platser att leka på!”, skriver en person.

”Tråkigt att det finns människor som är utbildad präst men inte inser att kyrkogårdar ska vara fredade av respekt för anhöriga. Men detta är svenska kyrkan så där kan allt tydligen hända”, skriver en annan.

”Kyrkogården är en helig plats, ingen lekstuga”, skriver en tredje.

Men många är också på Jerkers sida.

”Det som förvånar mig är hur oerhört aggressiva motståndarna till pulkaåkning är. Ta det lite lugnt! Det är barn! Friska, glada, levande barn! Om jag haft anhöriga begravda där så är jag säker på att de skulle gilla ljudet av lekande glada ungar”, skriver en person.

”Lite liv och glädje har ingen dött av. Tror nog de flesta som ligger där hade unnat barnen den lycka en pulkatur erbjuder”, skriver en annan.

”Mycket bra, så ska präster va. Underbart låt barnen leka är ju inga gravar ens i närheten”, skriver en tredje.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev