Jimmy springer 19 mil genom Sverige för att hjälpa utsatta – ska samla in pengar mot psykisk ohälsa

Jimmy Johanssons barndom kantades av mobbning och utfrysning, vilket påverkat honom ända fram till i dag.

Sitt liv har han i vuxen ålder ägnat åt äventyr och träning – och nu står han inför en stor utmaning.

Fredagen den tredje maj springer Jimmy från Avesta till Stockholm, till förmån för Stadsmissionens arbete mot psykisk ohälsa.

Jimmy Johansson, 48, har ett brinnande engagemang för att stoppa mobbning och motverka psykisk ohälsa och ensamhet i samhället.

I samarbete med Herbalife Family Foundation samlar Jimmy nu in pengar till Stadsmissionen arbete mot just psykisk ohälsa.

– Många tror att Stadsmissionen bara kämpar mot hemlöshet, men de jobbar med så mycket annat också, säger Jimmy Johansson till Newsner.

Jimmy Johansson
Jimmy Johansson. Foto: Privat

För att samla in pengar så har Jimmy beslutat sig för att springa den 19 mil långa turen från Avesta till Stockholm i ett svep, en sträcka som han räknar med kommer att ta ungefär 20 timmar. Detta kommer han att genomföra fredagen den tredje maj.

– Jag har ju alltid hittat på massa tokigheter så som att klättra, åkt skidor, cyklat och utmanat mig själv ganska mycket, säger Jimmy Johansson.

Men det är inte första gången som Jimmy tar sig an den här typen av prestationer. Bland annat har han tidigare sprungit hela vägen från Avesta till Kalmar, en sträcka på omkring 45 mil, till förmån för Måns Jenningers minnesfond. Jimmy har dessutom bestigit två av Afrikas högsta berg.

Mobbades svårt som barn

Det finns en speciell anledning till varför Jimmy väljer att engagera sig i frågor gällande mobbning och psykisk ohälsa. Han vet nämligen själv precis hur det känns att vara utsatt.

Som barn flyttade Jimmy från Stockholm till Småland där han började i första klass.

– Det var egentligen då allting började. Jag blev utfryst och var mycket ensam. Jag pratade ren stockholmska, skrev med vänster hand, mamma var noga med vilka kläder jag hade på mig och såna saker. Jag blev så pass hårt mobbad att under de första fem åren så var jag två och ett halvt år på sjukhus. Kroppen kollapsade helt enkelt, säger Jimmy.

Glåpord och misshandel blev vardag under Jimmys skolgång. Stressen blev så pass svår att han fick svåra magsmärtor under flera års tid.

– Jag hade bra värden men mådde ändå så dåligt. Så läkarna var ju väldigt konfunderade innan allt kom fram, berättar Jimmy.

Jimmy Johansson
Den blå giraffen som hänger med Jimmy under alla hans äventyr. Foto: Privat

Ville inte leva längre

Det var särskilt en händelse som satte särskilt mycket spår hos Jimmy. En dag när han var tio år gammal lurade mobbarna Jimmy till att tro att de ville leka med honom. Men i stället så slog och sparkade de honom samtidigt som de kränkte honom med ord.

– Efter det så orkade jag inte längre. Då ville jag ta livet av mig, som tioåring.

Senare så flyttade Jimmy och mobbningen försvann. Men spåren efter alla trauman lever fortfarande kvar inom honom. Känslan av att känna att man inte duger blev till ett slags driv, ett driv att pusha sig själv till att åstadkomma det som han inte trodde var möjligt.

– De första fem åren fick jag höra hur värdelös jag var, dels från elever men även från lärare faktiskt. Jag var dålig på idrott, jag var dålig på löpning, cykling, skidåkning – jag var dålig på precis allting. Så min verklighet var att jag var dålig och värdelös, det var det enda jag visste, säger Jimmy.

Jimmy Johansson
Jimmy Johansson. Foto: Privat

Spåren av mobbningen finns kvar inombords

Men upp i tonåren så hade Jimmy motbevisat sina plågoandar. Han gick ut skolan med toppbetyg och under stora delar av sitt har Jimmy ägnat åt träning och äventyr. Men det finns fortfarande något som skaver inom honom.

– Jag lever egentligen i dag fortfarande i ofrivillig ensamhet. Jag törs inte riktigt ta den sociala kontakten, jag har lite svårt med den biten.

Vill göra skillnad

Med sitt tuffa bagage från barndomen hoppas nu Jimmy på att göra skillnad för andra som har det svårt. Den minst sagt prövande springturen kommer att kräva mycket av honom. Men han är väl förberedd.

– Jag har ju grundfysiken och konditionen. Men sen är det ju mycket pannben. Och det kommer väl också från det här med skoltiden, att jag måste bevisa för mig själv att jag kan, säger Jimmy Johansson till Newsner.

Samtidigt vill Jimmy belysa de många fördelarna med träning och motion för att må bra. Även om man naturligtvis inte behöver hålla en så pass hög nivå.

– Du måste ju inte springa 19 mil eller hålla på med extremsporter. Men just den här vardagsmotionen är så oerhört viktig för att må bra. Det kan vara att gå promenader, gå till simhallen, eller gå med i en idrottsförening.

Lycka till med den stora utmaningen Jimmy! Och tack för ditt viktiga engagemang!

Nu passar vi på att hylla denna hjälte i kommentarerna på Facebook!

Via QR-koden nedan kan den som vill skänka ett bidrag till Jimmys insamling.

 

Läs mer om...