Siktar du mot en födelsedagstårta med fler än 100 ljus? Då gör du klokt i att tänka över hur du lever – även om du redan är över 80 år.
Generna är viktiga men livsstilen har en avgörande betydelse för hur gammal en människa blir. I en kinesisk studie har forskare undersökt vad som ökar sannolikheten att någon som är 80 ska bli över 100 år.
Och det är inga rafflande nyheter som träder fram – avstå rökning, motionera och ät nyttigt, lyder receptet.
– Det intressanta är att de följt personer som är över 80 år och tittat på betydelsen av livsstilsfaktorer, säger Karin Modig, docent i epidemiologi och forskare inom åldrande och hälsa vid Karolinska institutet i Solna.
Över 5 000 personer
I utvärderingen, som publicerats i Jama Network Open, ingick över 5 000 individer i Kina över 80 år som fick svara på frågor om sin livsstil. För att bedöma livsstilen tittade forskarna på till exempel rökning, fysisk aktivitet, kost och vikt.
De som hade den mest hälsosamma livsstilen hade en högre sannolikhet att bli över 100 år. Forskarnas slutsats är att livsstilen fortsätter att ha betydelse även för de som är äldre än 80.
– En svaghet med studien är att vi inte vet något om hur de har levt före 80-årsdagen. Men det finns inget som talar emot att starta eller behålla en hälsosam livsstil efter 80, säger Karin Modig.
Karin Modig lyfter också att resultaten om att fysisk aktivitet förlänger livet i höga åldrar ska tolkas med försiktighet. Där finns något som kallas omvänd kausalitet.
– Den som fortfarande kan vara fysiskt aktiv som 90-åring är förmodligen ganska frisk. Det är alltså inte säkert att det är motionen som gjort att personen blivit 90.
Svårt att lura cellerna
Fredrik Ståhl är professor vid Högskolan i Borås och forskar även han på livsstilens inverkan på åldrandet.
– Kost och motion är viktiga helt enkelt. Eftersom muskelmassan tillbakabildas hos äldre så är styrketräning att föredra, om man behöver välja. Det är inte fel med kondition men äldre behöver just starka muskler, säger han.
Men att “lura” cellerna att inte åldras är svårt menar han.
– Hela åldrandeprocessen leder till att mycket i cellernas funktion blir sämre. Det knepiga är att när vi försöker ändra dessa processer är risken att vi i stället gynnar processer som gör att cellerna delar sig ohämmat vilket i sin tur leder till cancer, säger Fredrik Ståhl.
Han tillägger att ett stort antal studier på olika djur visar att ett begränsat kaloriintag leder till högre ålder och friskare djur.
– Men i vilken utsträckning detta är överförbart till människor är inte klarlagt, säger han.