Studie visar: Här är djuren som kan ha startat pandemin – oväntade fyndet

Coronaviruset sars-cov-2 kom verkligen från djurmarknaden i Wuhan i Kina. Och två djurarter bär sannolikt skulden för att det överfördes till människa, visar en ny studie.

Forskarna har än en gång gått igenom det material som samlades in från djurmarknaden i Wuhan i Kina under pandemin. De slår nu fast med än större sannolikhet att viruset sars-cov-2 verkligen spreds från marknaden och att det bara kan ha rört sig om en handfull djurarter som kan ha överfört viruset till människa – troligen bara två.

De flesta forskare är överens om att virusets ursprungskälla är fladdermöss, men att det behövs ett annat djur som kan överföra det till människor.

Studien, som publicerats i tidskriften Cell, nämner särskilt två: mårdhund och maskpalmmård. Mårdhunden finns främst i Asien men även som invasiv art i delar av Europa och i Sverige, maskpalmmården finns i Sydostasien. Båda kan bära på sars-cov-2.

Ytterligare tre djurarter nämns som möjliga, men mindre troliga, värddjur: kortsvansat piggsvin, råttan Rhizomys pruinosus och igelkotten Erinaceus amurensis.

Brist på bevis kring värddjuret har tidigare lett till spekulationer om att viruset i själva verket spridits, av misstag eller medvetet, från Wuhans virologiska institut.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev