Foto: Shutterstock/TT

Kvinna åtalad för djurplågeri när fluglarver hittats i kattens päls – nu frias hon i rätten

En 60-åring i Åtvidabergs kommun åtalades för grovt djurplågeri efter att hennes katt utsatts för allvarligt lidande. Men nu frias hon i tingsrätten, rapporterar Corren.

Kvinnan anklagades för att ha utsatt sin katt för djurplågeri under våren och början av sommaren 2023. Bland annat har en veterinär vittnat om det allvarliga skick katten var i när ägaren tog med den för avlivning.

Veterinären menar att det var uppenbart att 60-åringen borde ha agerat snabbare och sökt vård för sitt husdjur tidigare än vad hon gjorde, eftersom katten var i mycket dåligt skick och misstänks ha utsatts för lidande under en lång tid.

– Jag fick direkt känslan av att katten inte har mått bra under en längre tid. Katten borde ha fått vård tidigare, sade veterinären i förhör enligt Corren.

Läs mer: Ägare upptäckte att hund var förlamad – vägrade gå till veterinären

Katten var inte bara avmagrad, utan enligt veterinären ska den också ha haft allvarliga problem med munhälsan. Länsstyrelsen beskriver det som uppenbart att djuret behövde vård och att smärtan troligtvis pågått i flera månader. Utöver det hittade man även fluglarver i pälsen.

– Jag skulle säga att det är något av det värsta jag sett. Med tanke på munstatus och avmagring. Jag har sett mycket men oftast är det inte så här illa, fortsatte veterinären i förhör enligt Corren.

Frias i tingsrätten

Den åtalade kvinnan nekade till brott och påpekade att hon inte skulle ha tagit med katten till veterinären om det handlade om djurplågeri.

– Om jag sysslar med djurplågeri så hade jag väl inte gått till veterinären. Det var för att hon blev så akut dålig av fluglarverna, har hon sagt enligt tidningen.

Hon menade att katten levde långa perioder utomhus och ibland kunde vara borta i flera månader. Enligt henne tog hon sitt husdjur till veterinären så fort hon upptäckte att något inte stod rätt till.

Tingsrätten har friat kvinnan då de anser att det inte går att bevisa att hon medvetet utsatt katten för lidande.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev