Foto: Privat

Michal Konarik skapar konst med motorsåg

Michal Konarik i skånska Osby har uppmärksammats för sina fantastiska konstverk som han snidar med hjälp av motorsåg.

– I framtiden vill jag gärna jobba enbart med motorsågen, säger Michal Konarik till Newsner.

Mitt inne i skogen i skånska Osby så spenderar Michal Konarik sin lediga tid med att skapa konstverk av trädstammar med hjälp av sina motorsågar. Detaljrikedomen i hans hantverk är rent av förbluffande och han har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

Michal Konarik, 35, kommer ursprungligen från Tjeckien, där han utbildade sig till möbelsnickare. Men att snida möbler med hjälp av stämjärn var lite för tråkigt och tidskrävande, han valde därför att byta bana och jobba med andra saker. Efter en tid så kom dock suget på hantverket tillbaka.

– Jag såg en video på Youtube som handlade om ”speed carving” från USA. De använde sig av motorsåg och jag tänkte att det där går ju lite snabbare än de verktyg jag använt innan, säger Michal Konarik till Newsner.

Därefter införskaffade sig Michal en motorsåg och satte igång att snida sina statyer, men han stötte snart på patrull.

– Det var ganska svårt, för när jag bodde i Tjeckien så hade jag grannar runt omkring. När jag använde motorsågen så blev det lite arga på mig, det väsnades ganska mycket, säger Michal Konarik.

Till en början var det inte heller helt enkelt att sälja statyerna. Trädgården i Tjeckien fylldes snart av konstverken. Det i kombination med att grannarna stördes av honom fick Michal att ta en paus från motorsågskonsten.

Det skulle dock förändras när han för sex år sedan hittade kärleken i Sverige. Han valde då att flytta hit och tillsammans flyttade de till ett hus ”mitt i skogen” i Osby, norra Skåne. Sedan dess har han återupptagit sitt intresse och snidar nu mängder av spektakulära verk hemma på gården.

– Vi köpte hus mitt i skogen här, så nu kan jag jobba när jag vill. Det finns inga grannar här.

Michal arbetar helst med ek som material och av en skogsägare har han fått mängder av stockar att arbeta med. Ryggen har dock tagit en del stryk till följd av de många tunga lyften som han gjort, en stock kan väga över 100 kilo.

– De första tre åren så lyfte jag enbart med hjälp av min rygg, så jag hade jätteont. Men för två år sedan köpte jag en traktor som hjälper mig, berättar Michal.

Även om motorsågskonsten i dagsläget är mer av en hobby utanför hans dagliga jobb på Osby glas, så drömmer Michal om att kunna försörja sig helt och hållet på konsten. På både Facebook och Instagram lägger Michal ut sina verk och han säljer till alla som är intresserade av att köpa.

Vilka otroliga konstverk! Dela gärna den här artikeln med dina vänner på Facebook så att fler får upptäcka Michals konst!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...