Foto: Shutterstock

Viktigt att dra ut laddaren ur uttaget

Många av oss har en rad dåliga vanor som vi någon gång hoppas bli av med. Dessa vanor kanske inte är särskilt extrema, men faktum kvarstår att de finns där, och det är helt normalt.

För vissa kan det handla om ett beroende som hindrar dem från att ta bort det oönskade ur sina liv. Rökning, alkohol, spel, att äta för mycket snabbmat. Andra vanor är däremot rotade i vanemässigt beteende. Det vill säga, det finns egentligen inget som hindrar oss från att förändra dem, förutom kanske lathet eller tankspriddhet.

Ett tydligt exempel på en sådan vana kan vara att lämna mobilladdaren i vägguttaget, även när den inte används.

Vid första anblick kan det tyckas enkelt att ta ut laddaren ur uttaget när telefonen är färdigladdad. Det är inte speciellt komplicerat, men ändå är vi många som glömmer att göra det.

Trots upprepade påminnelser kan vanan att låta laddaren sitta kvar i uttaget fortsätta. Det kan tyckas ofarligt – vad kan det egentligen skada att ha laddaren kvar i väggen när den inte används? Men i själva verket finns det flera skäl att bry sig om detta.

Viktigt att dra ut laddaren ur uttaget

En insikt som förändrar perspektivet är att även när laddaren inte aktivt laddar något, fortsätter en komponent i den att dra ström. Även om strömförbrukningen är låg, finns den där och bidrar till onödig elförbrukning.

Dessutom kan en konstant ansluten laddare påskynda slitaget på dess interna komponenter. Plötsliga spänningsvariationer kan leda till överhettning, vilket i värsta fall kan få laddaren att börja ryka eller i extremfall orsaka en brand.

En annan risk är om laddarens spets skulle komma i kontakt med vatten eller ett metallföremål, vilket kan leda till en kortslutning.

För hushåll med barn eller djur ökar risken ytterligare. Dels kan de skada laddaren om den slits ut ur väggen, dels kan barn bli nyfikna och försöka leka med uttaget.

Det är dock viktigt att poängtera att moderna säkerhetskontroller minimerar risken för att en laddare som är inkopplad skulle orsaka en brand när den inte används. Trots detta kan de potentiella problemen som nämnts vara värda att ta hänsyn till, och för många av oss kan det vara bra att påminnas om att faktiskt dra ur sladden när våra mobiler har fullt med batteri.

LÄS MER