Foto: Instagram/ @ chrishemsworth

Män målar en nagel för att ta ställning mot sexuellt våld mot barn

När Elliot Costello besökte ett barnhem i Kambodja 2013 förändrades hans liv på ett sätt som han aldrig trodde var möjligt.

Vad han dock inte visste var att ett möte skulle äga rum som också skulle förändra livet för tusentals andra…

Allt började 2013 när Elliot Costello, en social entreprenör från Australien, träffade en liten flicka som hette Thea.

Thea var en 10-årig flicka som tyvärr hade hamnat på ett barnhem efter att ha räddats ur en fruktansvärd situation. Hon hade utsatts för fysiska och sexuella övergrepp i två år, och våldet mot henne hade satt djupa spår. Tyvärr skulle vi aldrig ha hört talas om den här modiga lilla flickan utan Elliot.

Men låt oss ta det från början…

Thea förlorade sin pappa

Efter födseln var Theas liv bra. Den kambodjanska flickan växte upp som vilket annat barn som helst, omhändertagen och älskad av sin mamma och pappa. Tragiskt nog förändrades dock hennes liv drastiskt. En dag gick hennes pappa plötsligt bort, och hans död var förödande på mer än ett sätt. Förutom att det var en traumatisk, känslomässig händelse hade Theas pappa varit familjens enda familjeförsörjare. När han gick bort hamnade familjen i en ekonomisk kris.

Det blev så illa att Theas mamma inte längre kunde ta hand om sin dotter och hon fattade det svåra beslutet att skicka Thea till ett barnhem. Men tyvärr skulle den lilla flickans liv bli ett levande helvete där.

Utsattes för fruktansvärda saker

Enligt Polished Man utsattes Thea dagligen för fysiska och sexuella övergrepp av barnhemmets föreståndare under två års tid.

Tillslut flyttades Thea till ett annat barnhem i Phnom Penh, som drevs av Hagar International. Under ett besök där träffade Elliot Costello henne, och de blev snabbt vänner. Den 10-åriga flickan spred glädje och positivitet trots allt hon hade gått igenom.

Thea hade alltid nagellack på sina små naglar, och en dag frågade hon om hon fick måla Elliots. De satt och pratade och hade en härlig stund tillsammans.

”När hon målade en av mina naglar försäkrade jag henne om att jag alltid skulle ha den på det sättet för att minnas henne, och i förlängningen hennes lidande”, säger Elliot.

Mötet med Thea motiverade Elliot att försöka åstadkomma positiva förändringar bland män så att färre barn skulle falla offer för sexuella övergrepp. Han fick också idén att starta en rörelse där män målar sina naglar för att visa sitt stöd.

”Utmana våldsamt beteende”

Att måla en nagel har också en symbolisk betydelse – en nagel representerar vart femte barn som kommer att falla offer för sexuellt våld. När man tittar på statistiken blir det snabbt uppenbart att vi måste arbeta outtröttligt för att ta itu med den här frågan.

Enligt YMCA involverar nästan 70 procent av alla rapporterade sexuella övergrepp barn i åldern 17 år och yngre. Det är alarmerande att en av fyra flickor och en av sex pojkar kommer att utsättas för sexuella övergrepp innan de fyller 18 år.

Män är ansvariga för cirka 90 procent av denna typ av våld mot barn, och det är Elliots övertygelse att män måste vara katalysatorn för förändring. För detta ändamål har många kändisar runtom i världen tagit del av trenden att måla en nagel.

Organisationen Polished Man fortsätter idag sitt arbete med att skapa en bättre och säkrare värld för barn. Deras huvudsyfte är att förebygga sexuellt våld mot barn. Enligt organisationen innebär ”att vara en Polished Man att man utmanar våldsamt beteende och språk, både lokalt och globalt”.

Fått stöd av kändisar

En kändis som har tagit ställning är Chris Hemsworth, som poserade för organisationen med en målad nagel.

Zac Efron och den berömda surfaren Kelly Slater deltog också i utmaningen på sociala medier, och förhoppningsvis kommer fler människor att offentligt ta ställning för att bekämpa våld mot barn.

Kampanjen startade blygsamt för några år sedan, men 2014 hade den fångat uppmärksamheten hos många stora medier.

Organisationen har fortsatt sitt hårda arbete och har idag funnits i tio år. Enligt Polished Man har 8,7 miljoner dollar samlats in för att stödja program för traumaförebyggande för kvinnor och barn som riskerar att utsättas för, eller som har utsatts för, våld i Australien och runtom i världen.

Ett så otroligt viktigt arbete! Tack för allt ni gör, nu hjälps vi åt att sprida det här viktiga budskapet vidare!

LÄS MER