Foto: Shutterstock

Betydelsen bakom ”WC”-skylten utanför toaletterna

Har du någon gång lagt märke till bokstäverna ”WC” utanför en offentligt toalett och undrat vad det egentligen betyder?
Om så är fallet är du inte ensam.
Människor runt om i världen försöker reda ut mysteriet med ”WC” – ett utrymme som innehåller en toalett och ett handfat.
Och även om vi kommer att erbjuda dig en förklaring av ”WC”, kan vi inte lova att termen kommer att vara mer meningsfull än ”toalett” eller ”toa”.

År 2020 delade ett par vid namn Shelby och Dylan en TikTok-video som avslöjade en stor skillnad i hur vissa amerikaner och kanadensare går på muggen.

”Vad i hela friden är ett tvättrum?” frågar Dylan när han går förbi skylten där det står ”washroom” (”tvättrum” på svenska).

”Och vad tvättar de där inne? Åh, det är en toalett. Det enda jag tvättar där inne är mina händer”, säger han till sin fru.

Utanför kameran hörs Shelby fråga: ”vilar du på en toalett?” (”restroom” på engelska).

@shelbanddyl

I didn’t know he had Canadian roots 🤣 We got to ride a horse trolley and loved it! We can’t wait to come back and do a lot more! ❤️#shelbanddyl #husbandreacts #canada #couples #relationships

♬ original sound – Shelby & Dylan

”Det är en bra poäng. Inget är vettigt”, tillägger Dylan.

På nätet hoppade flera användare in i kommentarsfältet och gav sina åsikter om termen de föredrar att använda för toan.

”Det kallas badrum och toalett”, skriver en användare, som föreslår följande engelska termer: ”bathroom, restroom, washroom och toilet”.

En annan användare skrev att när de besökte Disneyland, ”frågade de efter toaletten (”washroom”)” och att de då ”skickade mig till tvättstugan!”

En tredje tillägger: ”Vänta tills han får reda på vattentoaletter.”

Enligt Mirriam Webster’s Dictionary, är ”vattentoalett” ett substantiv som beskriver ”ett fack eller rum med toalett” eller ”en toalettskål och dess tillbehör.”

Förr i tiden, när någon använde badrummet, var det för att ta ett bad. Och när en person använde en toalett var det tydligen för att vila eller göra sig redo för dagen genom att använda handfatet och spegeln.

Slutligen, om man behövde göra nummer ett eller två, skulle man använda toaletten i vattentoaletten. ”Water closet”.

Beroende på var man bor i världen går utrymmet som har en toalett under olika namn, inklusive toaletten, badrummet eller till och med tvättrummet. På engelska kan det alltså bli riktigt snurrigt.

I modern tid ser man ofta skyltar som indikerar toalett i offentliga utrymmen som flygplatser, restauranger eller hotell. Det är bara ett annat sätt att säga ”toalett” eller ”badrum” men är ofta förknippat med ett mer formellt eller universellt tecken på platser som tillhandahåller denna viktiga tjänst för internationella resenärer.

WC:s historia

Före 1800-talet i Amerika var inomhustoaletter en lyx, främst reserverad för de rika. De flesta använde utedass eller andra utomhusanläggningar för sina sanitära behov. Medan hem ofta hade ”badrum” för att bada, inkluderade dessa rum vanligtvis inte toaletter. Den utbredda installationen av VVS inomhus började i slutet av 1800-talet, med tillkomsten av vattenklosetten 1890. Dessa rum inrymde toaletten separat från badutrymmen.

Det var inte förrän i början av 1900-talet som det moderna badrummet, som kombinerar både badmöjligheter och toaletten i ett integrerat utrymme, blev vanligt.

Samtidigt som att kombinera toaletter och badkar i samma rum var en praktisk lösning för att spara utrymme och förenkla VVS, minskade detta samtidigt integriteten, särskilt i utrymmen som delades.

Sedan har termen ”vattentoalett” utvecklats för att hänvisa till ett litet, slutet rum i ett större badrum, dedikerat enbart till toaletten. Dessa vattentoaletter inkluderar ofta ett litet handfat där man ska tvätta händerna, vilket gör dem fristående och bekväma.

I ett försök att avmystifiera ”vattentoalett”, delar folk sina åsikter på nätforumet Reddit i ett inlägg med titeln ”Varför kallas en offentlig toalett badrum om det inte finns ett bad?”

Som svar på meddelandet skriver en annan användare att, ”Amerikaner kan på liknande sätt fråga: ’Varför kallas det en WC (vattenklosett) om det inte ens är en garderob?” Kommentaren fortsätter att förklara att ett ”badrum” eller ”toalett” är den ”föredragna amerikanska termen för ”rum med toalett”, medan andra ställen på jorden använder ”WC”, ”toa”, eller som engelsmännen kallar det: ”loo”.

”På ryska är det ’ett rum utan fönster’ även om det faktiskt finns ett fönster”, skriver en tredje medan en annan tillägger: ”På esperanto är det ”necesejo”, eller ’nödvändig plats'”

Under tiden diskuterade andra användare på nätforumet ”tvättrum” kontra ”badrum” och ”toalett”.

Vad är dina tankar om WC och vilken term kallar du det rummet som rymmer en toalett? Dela gärna dina tankar med oss ​​och dela sedan den här historien så att vi kan höra från andra!

 

Läs mer om...