Bild från radhusområdet i Vallentuna. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Barnamordet i Vallentuna

Natten till den 8 september 2023 skakade en fruktansvärd tragedi Engelbrektsvägen i Vallentuna, norr om Stockholm. I ett radhus hittades en 13-årig flicka död, svårt knivskuren i halsen. Hennes 11-årige bror som också blivit attackerad hade mirakulöst nog lyckats fly från mardrömmen. När pojken väl berättade vad som inträffat beskrev han det som att hans mamma blivit besatt av en demon.

Den här artikeln ett samarbete med podcasten Våldet Krim. Vill du lyssna på avsnittet och höra mammans egna ord i rättegången kan du göra det här.

Den dramatiska händelsen ledde till att deras mamma, 44 år gammal, dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Flickans bror, som lyckats rymma hem till sin fotbollstränare, var täckt av intorkat blod. Hans rädsla och sorg har ambulanspersonalen berättat om under rättegången.

– Han är väldigt ledsen och upprörd över att hans syster är död, sade ambulanspersonalen i rättegången, vilken granskats av podcasten Våldet Krim.

Det har beskrivits som ett mirakel att han överlevde trots sina allvarliga skador. 

– Barnkirurgen som opererat pojken menar att han har haft guds försyn som inte avlidit av skadorna, har kammaråklagare Peter Claeson sagt i en kommentar till åtalet enligt Samnytt.

Bakom tragedin

Föräldrarna, som ursprungligen kom från Turkiet, hade kämpat med en konfliktfylld relation i flera år. Efter skilsmässan 2015 delades vårdnaden om barnen, men osämjan mellan dem fortsatte att växa. 

Mammans oro och ekonomiska svårigheter blev en allt tyngre börda, och hösten 2023 ansökte hon om ensam vårdnad.

Samtidigt hade hon tagit upp kontakten med en ny man, från Turkiet. Han lovade bland annat att han skulle köpa ett hus till familjen, och så småningom köpte hon en flygbiljett till honom så att han skulle komma till Sverige den 8 september.

Dagen innan talar de i telefonen vid flera tillfällen, men han sätter sig aldrig på flyget. Det är samma natt som mordet inträffar.

Mamman börjar dricka raki, och hon sväljer mediciner med klorin. Något som skulle bli starten på den brutala attacken. När räddningstjänsten kom till platsen var 13-åringen död, mamman själv svårt skadad och pojken i behov av akut vård.

Skulle döda sig själv och barnen

Sonen har vittnat om att hans mamma försökte strypa honom och skar honom i halsen. Han beskrev henne som att hon var besatt av en demon.

I efterhand ska hon ha beskrivit sin handling som en del av ett “7-dagarsprojekt,” där hon planerat att döda sig själv och återuppstå, men att allt gick fel. 

Under förhören och rättegången ändrade hon dock sin berättelse flera gånger, först med självmordstankar, senare med påståenden om att en okänd gärningsperson kan ha varit inblandad.

DNA från både mamman och barnen hittades på mordvapnet, och bevisbördan mot henne var stark. Trots det förnekade hon dotterns död och påstod att bilderna från brottsplatsen var förfalskade. När hon fick se fotografier på barnen, sa hon att hon inte såg något blod.

Dömdes till livstids fängelse

Mamman dömdes till livstids fängelse för sina brott. Hennes son, som mirakulöst överlevde attacken, har i efterhand försökt återuppbygga relationen med sin pappa. 

Men hans liv har för alltid förändrats av den tragiska natten. 

Om du vill lyssna på Våldet Krim och höra mer detaljer om tragedin i Vallentuna kan du göra det här.

LÄS MER

 

Läs mer om...