Foto: Shutterstock

Sluta snyta dig högt på bussen – det är både äckligt och respektlöst 

Efter Covid-19 verkar det som om folk helt tappat förmågan att förstå när det är läge att stanna hemma. Var det förgäves att vi lärde oss att visa hänsyn till varandra? Varje dag hör jag människor som snörvlar och hostar sig genom kollektivtrafiken – och det värsta är de som högljutt snyter sig utan en tanke på oss andra. Det är både äckligt och respektlöst. 

Ljudet av någon som snyter sig högljutt i kollektivtrafiken är inte bara störande, det skapar en obehaglig stämning och får oss andra att känna oss illa till mods. Det förstör en annars lugn resa och får oss att önska att vi slapp höra de där höstsnorproblemen.

Tvätta händerna, håll avstånd och viktigast av allt: stanna hemma när du är förkyld. Råd som togs på allvar och som jag tycker alla borde ha följt redan innan en pandemi bröt ut, men som många redan tycks ha glömt.

Det är inte speciellt längesedan ett farligt virus höll vårt avlånga land i ett järngrepp, och resten av världen likaså. Men trots detta verkar det som att många har glömt bort att vi alla faktiskt vill undvika förkylningar och sjukdomar även när det inte är pandemi.

Virus och bakterier kan vara farliga för de allra sköraste i samhället, även om det inte handlar om Covid-19. Det verkar som att vissa har glömt detta.

Stanna hemma om du är sjuk

Varje dag i kollektivtrafiken upplever jag att människor uppvisar olika sjukdomssymptom. Men det värsta av allt, och som jag tycker alla borde sluta med, är de som snyter sig högljutt på bussen eller tåget. Att snyta sig på det sättet är respektlöst mot alla oss andra som försöker undvika att bli sjuka. Det är en simpel hygienfråga, och det skapar en obehaglig stämning.

Jag förstår att det finns människor med allergier eller som ibland behöver snyta sig av andra anledningar. Men använd en näsduk lite försiktigt och vänta för guds skull tills du klivit av med att fräsa ut allt du kan – för allas skull.

Ingen vill höra höstsnor som ekar genom hela bussen ur en främlings bihålor, precis som man inte vill se en främling dra upp en spottlotska eller känna någon hosta rakt i ansiktet.

Så snälla, om du är förkyld – visa lite hänsyn och tänk på oss andra. Stanna hemma, eller åtminstone vänta med att fräsa tills du klivit av bussen. Vi vill inte höra dina höstsnorproblem, och vi vill absolut inte bli smittade.

På så sätt blir det både tryggare, fräschare och mycket mer trivsamt för oss alla.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

LÄS MER