Foto: Shutterstock

Läkaren om varför man aldrig ska kyssa en avliden person

En moldavisk läkare har nyligen blivit viral för en unik men varnande video om kyssar… Och det är inte vad du förväntar dig.

Dr Viktor Ivanovik, som har nästan 300 000 TikTok-följare, berättar om hälsoriskerna med att kyssa avlidna nära och kära under avsked. I videon varnar Ivanovik tittarna och säger: ”Kyss aldrig den avlidne!”

Han förklarar att ungefär nio timmar efter döden börjar kroppen brytas ned och släpper ut skadliga bakterier. Att kyssa den avlidne kan enligt Ivanovik leda till att man förlorar luktsinnet på grund av att man utsätts för dessa bakterier.

Hans video har väckt en våg av reaktioner på nätet. Många tittare hade inte tidigare funderat över de potentiella riskerna med exponering för bakterier. Andra delade dock med sig av sina personliga erfarenheter.

En tittare uttryckte sig känslomässigt: ”Jag kysste min far och skulle göra det en miljon gånger om! Jag kan förlora smak och lukt, han är min far!

Dr Ivanoviks budskap visar att det finns en känslig balans mellan kulturella traditioner och hälsofrågor. Många människor ägnar sig åt sådana ritualer som en sista akt av respekt och avslutning för sina nära och kära, ofta utan att vara medvetna om de potentiella farorna.

För många väger dock trösten i att ta farväl av en nära anhörig på ett personligt sätt tyngre än potentiella hälsoproblem. Detta skapar ett bredare samtal om behovet av kulturell känslighet när man tar upp sådana ämnen, särskilt när långvariga traditioner är inblandade.

Ivanoviks TikTok-video har öppnat en ny diskussion på sociala medier och uppmuntrar tittarna att vara uppmärksamma på de potentiella riskerna samtidigt som de erkänner att avsked är djupt personliga.

Genom sin video har dr Ivanovik ökat medvetenheten om vikten av att förstå hälsoriskerna med vanliga metoder och visat att hälsa och säkerhet inte får förbises ens i stunder av sorg och förlust.

Vad tänker du om det här? Skriv gärna en kommentar på Facebook!

LÄS MER:

 

Läs mer om...