Ta ut laddaren när mobilen är fulladdad

Idag har de flesta av oss mobiltelefoner som vi använder dagligen. Dessa små apparater behöver som vi alla vet batteri för att fungera. Men det finns faktiskt vissa misstag som många när de laddar mobilen, som kan skada den.

Den digitala utvecklingen har gått snabbt framåt och idag används teknologi i nästan alla svenska hushåll. Med hjälp av mobilen kan vi hålla kontakt med nära och kära, ta del av underhållning och till och med ta oss an bankärenden.

Ja, det finns många olika sätt att nyttja sin smartphone och de flesta av oss använder dem dagligen.

Men för att de ska fungera behöver man också ge dem ström, och det finns vanliga misstag som faktiskt skadar batteriets livslängd. Något som de flesta vill undvika med tanke på att det inte är speciellt billigt eller hållbart att behöva köpa nya mobiler titt som tätt.

Så får du batteriet i mobilen att hålla så länge som möjligt

Bland annat är det inte speciellt ovanligt att lägga mobilen på laddning när man går och lägger sig. Detta kan kännas bekvämt med tanke på att det i de flesta fall är under dagtid som de används som mest, och därför är det härligt att vakna till ett fulladdat batteri. Men experter rekommenderar att undvika detta.

”Det finns alltid en brandrisk att ladda under så lång tid och när du själv inte är närvarande. Den kan bli överhettad, sladden kan vara skadad eller om den ligger under kudden eller i täcket, så kan det leda till att det börjar brinna. Så därför är det bäst att inte ladda under natten,” skriver Tre.

Att fortsätta ha laddaren i trots att telefonen är fulladdad är också något som bör undvikas. I Elgigantens guide för att gynna batteriets livslängd skriver de:

”Det kan också vara bra att undvika att låta mobilen ligga med laddaren ansluten när den är helt fulladdad. De flesta moderna enheter är smarta och kan stänga av strömtillförseln när batteriet är fulladdat, men det är fortfarande en bra vana att dra ur sladden. Då trivs batteriet allra bäst.”

Bästa sättet att ladda mobilen är istället att alltid hålla nivån någonstans i mitten.

– Du bör försöka hålla laddningen på mellan 20 och 80 procent. Då mår batteriet bäst, säger Energimyndighetens seniore rådgivare för energieffektivisering, Carlos Lopes, till egna sajten.

Här är Carlos bästa tips:

Källa: Energimyndigheten

  • 1. Låt inte mobilen bli helt urladdad, och låt den heller inte ligga urladdad en längre tid.
  • 2. Ladda den inte fullt. Undvik att ladda över natten.
  • 3. Mellan 20 och 80 procents laddning är bäst.
  • 4. Utsätt inte mobilen för hög värme eller låg kyla.
  • 5. Dra ned ljusstyrkan på skärmen. Använd mörk, färglös bakgrund.
  • 6. När du inte använder dem, stäng av funktioner som bluetooth, wifi och mobildata som arbetar i bakgrunden.
  • 7. Utnyttja alltid batterihälsa sparläge, samt strömsparläge när du behöver.
  • 8. Sätt telefonen i flygplansläge när du inte ska använda den på ett tag. Eller stäng av.

LÄS MER