Foto: Wikimedia commons

Ta inte bort portlak från trädgården

Det är rättvist att säga att många av oss har blivit så vana vid att köpa våra livsmedel i butiker att vi glömt bort de rikedomar som naturen erbjuder.

Under rätt säsong och i rätt skog kan man hitta en mängd av naturens underverk som väntar på att bli upptäckta (men var försiktig vid plockning av till exempel svamp).

Det finns till och med näringsrika skatter att finna i den egna trädgården, beroende på var i landet man bor.

De flesta är kanske inga trädgårdsmästare, och för många kan det vara svårt att identifiera växter och örter, än mindre veta vilka som är säkra att äta. Ett exempel som förtjänar mer uppmärksamhet är portlak.

Portlak betraktas ofta som ett ogräs, men är faktiskt en grön bladgrönsak som inte bara kan ätas, utan som dessutom bör ätas på samma sätt som andra gröna grönsaker som spenat och sallad.

Portlak växer ibland i trottoarsprickor, men den återfinns också ofta i trädgårdar. Den har en lång historia av användning inom traditionell och alternativ medicin och kräver minimal ansträngning för att hållas under kontroll.

Kan finnas i din trädgård

Portlak har även positiva effekter på markhälsan. Om denna växt finns i trädgården kan den på naturlig väg förbättra jordens bördighet och stabilitet, vilket i sin tur gynnar andra växter som växer runt den.

Men varför ska man äta den? Portlak är rik på viktiga näringsämnen och innehåller omega-3-fettsyror, vitaminerna A, C och E samt mineraler som magnesium, kalcium, kalium och järn.

Portlak är en vanlig växt i många miljöer och växer förmodligen nära ditt hem. Om så är fallet är det väl värt att ta vara på den!

Det här hade jag ingen aning om!

LÄS MER

 

Läs mer om...