Att ge sig ut på isen såhär års kan vara förenat med livsfara och det föränderliga vädret kräver noga förberedelse.
– Om man är ensam så är det skitsvårt att ta sig upp för de allra flesta, och då fryser man ihjäl, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet.
Sedan 2011 har 136 personer omkommit i drunkningsolyckor vid is. Kunskap, utrustning och sällskap är de viktigaste ingredienserna för en säker utflykt på isen.
Såhär i början på vintersäsongen gäller det att undersöka isen noga innan man ger sig ut. Viktigt är hur länge den legat, hur kallt det varit och framför allt hur tjock den är.
– Om man inte är superbekant med isar och isförhållanden ska den vara tio centimeter tjock. Då är det stabilt och kan då kan vem som helst gå ut, säger Jan Insulander.
Så krossas isen
Extra försiktig ska man vara vid strömutsatta platser, såsom vid avlopp och inlopp, samt under broar och bryggor där vattnet sällan fryser.
– Även om det är vinter så är vattnet varmt. Det som kommer från botten kanske är fyra grader varmt och om det rör sig upp mot ytorna så fräter det på undersidan, säger Jan Insulander.
Det är även bra att packa ett torrt ombyte i en ryggsäck, som vid en olycka kan fungera som en slags flytväst. Om man trots allt går genom isen är det viktigt att behålla lugnet.
– För det första ska du vända på dig, för där du kom i från höll isen och det är där du ska försöka att ta dig upp.
Var aldrig själv på isen
Här spelar även vikten av sällskap in, enligt Insulander är det bästa alternativet att ha med sig någon som kan kasta ut en räddningslina.
– Annars behöver du ha isdubbar hängda runt halsen som du använder för att ta dig upp. Om inte kompisen kan hjälpa dig så kan den i alla fall larma så att det kanske kommer någon som kan hjälpa dig.
Fakta: Råd för ökad säkerhet på isen
Källa: Issäkerhetsrådet
- Vistas aldrig ensam på isen.
- Använd ispik och isdubbar.
- Studera noga området där du ska ge dig ut.
- Vistas nära strandkanten – genom att vara nära stranden har du kortare väg till fast mark om något slags tillbud skulle inträffa.
- Ta med torrt ombyte – packa ett torrt ombyte i en plastpåse som du lägger i en ryggsäck som blir en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme.
- Lämna färdmeddelande – meddela din färdväg till en anhörig samt när du beräknar att vara tillbaka.
- Behåll lugnet om isen brister.
- Påkalla hjälp om olycka inträffar.
Fakta: Dödsfall drunkningsolyckor vid is
Källa: Svenska livräddningssällskapet
2011: 4
2012: 10
2013: 8
2014: 16
2015: 4
2016: 20
2017: 11
2018: 15
2019: 11
2020: 10
2021: 16
2022: 4
2023: 7
LÄS MER
- Edvin gick genom isen och kämpade för sitt liv – räddades mirakulöst i sista sekund: ”Panik”
- 12-årige Alve föll genom isen – då räddade hundvalpen Cáppis hans liv: ”Mäktigaste jag sett”