Bli av med löss och förhindra att de kommer tillbaka

Den som någon gång har haft huvudlöss vet hur mycket tid och energi det tar att bli av med dem. Det är därför inte konstigt att det är varje förälders värsta mardröm att deras barn ska få löss i skolan.

Tyvärr är huvudlöss ett utbrett problem, och svårare att undvika än man kan tro. Detta gäller särskilt när skolan återvänder efter semestern och barnen har umgåtts med varandra under sommaren.

Det börjar med att ett eller två barn kliar sig på skalpen och sedan eskalerar det. Innan du vet ordet av måste hela familjen vara på sin vakt för att inte få de hemska små djuren. Sedan kommer lusborttagningskrämen, som inte är någon bra idé för någon. Det kan vara ömt, tar tid från din dag och det finns ingen garanti för att lössen förblir borta när de väl är borta.

Så sprider sig löss

Ofta är det barn som ser till att lössen sprids så långt, så snabbt. Enligt Vårdguiden löper barn störst risk under sommarmånaderna. När skolan börjar igen har lössen de perfekta förutsättningarna för att trivas.

Det är viktigt att komma ihåg att löss varken kan hoppa eller flyga, utan sprider sig genom att klättra över hårstrån. En vanlig missuppfattning är att löss kan spridas via borstar och mössor. Care Guide menar dock att risken för detta är liten, eftersom löss som har fallit ur håret är betydligt försvagade.

Hur man upptäcker löss

Löss är inte dödliga, även om de kan orsaka klåda och obehag. Med det sagt kan de dock snabbt bli ett stort problem. Enligt Vårdguiden uppträder symtom – inklusive en kliande hårbotten – ofta 4-6 veckor efter att du har blivit smittad.

För att upptäcka löss är det bara att undersöka hårbotten. Lössen är en till tre millimeter långa och genomskinliga och varierar vanligtvis i färg mellan grått, brunt, svart och rött. Den bästa metoden för att bekräfta att man fått dem är att använda en luskam och noggrant kamma håret från bak till fram. Lössen bör falla ner i diskhon.

Så upptäcker du lusägg

Faktum är att det kan vara lättare att upptäcka lusägg än lössen själva. Äggen finns nära hårbotten och kan vara mörka – om lössen fortfarande är kvar i dem – eller ljust färgade om äggen har kläckts. Äggen är också en millimeter långa. Vårdguiden säger att man ska tänka på att man inte ska påbörja behandlingen om man hittar tomma ägg, utan bara om man hittar levande löss i håret. Äggen försvinner av sig själva när håret växer ut, alternativt kan man kamma ut dem.

Så hur behandlar man löss? Nedan har vi listat en metod som är billig, fri från kemikalier och som säkerställer att barn inte behöver lida länge.

Behandling mot löss

Visst kan lusschampo hjälpa, men det garanterar inte att man blir av med lössen helt och hållet. Ofta måste man behandla hela familjen två gånger, vilket kan vara dyrt och tidskrävande – håret måste kammas noggrant för att få bort varje ägg.

Jag har dock hittat en alternativ metod, en som bland annat LiceDoctors har skrivit om. Den är effektiv och gör att du inte behöver utsätta dig själv eller dina barn för starka kemikalier.

Vad du kommer att behöva:

  • En luskam
  • Munskölj
  • Vit vinäger
  • Duschmössa eller plastpåse
  • En handduk

Vad ska du göra?

  1. Det första du ska göra är att använda munskölj, eftersom löss ogillar stark lukt. Blöt håret med detta innan du täcker det med en duschmössa eller plastpåse. Låt detta stå i en timme.
  2. Efter en timme, skölj ur håret och blötlägg det i vit vinäger istället. Vinägern hjälper faktiskt till att bli av med äggen. Efter att håret har täckts över, låt det sitta i en timme igen.
  3. Tvätta håret med vanligt schampo och kamma det med en luskam.
  4. För att minska risken för att ditt barn får löss i skolan kan du spraya håret lätt med munvatten. Detta kan avskräcka löss från att välja att kalla ditt barns huvud ett hem.

Vill du att lössen ska hålla sig borta? Dela den här artikeln så att din familj och dina vänner kan ta del av det här användbara tipset. Vi håller tummarna för att det fungerar för dig också!

LÄS MER:

 

Läs mer om...