
Det råder ingen hemlighet att Donald Trump och USA:s elituniversitet inte direkt är bästa vänner – och nu går Barack Obama till hårt angrepp mot sin efterträdare.
När Trump-administrationen beslutade att frysa hela 2,3 miljarder dollar, ungefär 22 miljarder svenska kronor, i federalt stöd till Harvard, blev det startskottet för en av de mest infekterade konflikterna mellan Vita huset och den akademiska världen. Nu tar USA:s före detta president Barack Obama bladet från munnen – och sparkar rejält mot sin efterträdare.
Barack Obama riktar kritik mot Trump
Trots att de sågs dela ett skratt under Jimmy Carters minnesceremoni, är det tydligt att Barack Obama och Donald Trump fortfarande står långt ifrån varandra politiskt.
När Obama nyligen talade på Hamilton College i delstaten New York höll han inte tillbaka.
– Jag har djupa meningsskiljaktigheter med min mest omedelbara efterträdare – som nu är president igen, sa
– Det finns en rad frågor vi skulle kunna diskutera där jag har starka åsikter, sa han och tillade att han anser att regeringens engagemang för grundläggande värderingar har ”urholkats.”
Trump hotar Harvard – kräver drastiska förändringar
Bakgrunden till konflikten är ett beslut från Trumps utbildningsdepartement om att frysa miljardstödet till Harvard. Orsaken är universitetets vägran att följa en rad politiskt laddade krav från Vita huset.
Bland kraven finns att Harvard ska avveckla sina mångfalds- och jämlikhetsprogram, förbjuda munskydd vid protester, införa meritbaserade antagningar och anställningar – och minska inflytandet från vad Trumps administration beskriver som ”aktivistiska” lärare och administratörer.
Trump-regeringen hävdar att kraven syftar till att bekämpa antisemitism på campus – men kritiker menar att det handlar om politisk kontroll. Harvards rektor Alan M. Garber lät sig dock inte skrämmas:
– Universitetet kommer inte att ge upp sin självständighet eller sina konstitutionella rättigheter, sa han i ett uttalande.
Barack Obama: ”Trump försöker kväva akademisk frihet”
Nu kastar sig Barack Obama in i debatten – och ställer sig tydligt på sitt gamla universitets sida. I ett inlägg på X skriver han:
”Harvard har blivit ett exempel för andra högre utbildningsinstitutioner – genom att avvisa ett olagligt och klumpigt försök att kväva den akademiska friheten, samtidigt som man tagit konkreta steg för att säkerställa att alla studenter kan ta del av en miljö med intellektuell nyfikenhet, skarp debatt och ömsesidig respekt.”
Han avslutar:
”Låt oss hoppas att andra institutioner följer efter.”
Framtidens utbildning står på spel
Konflikten har väckt stor uppmärksamhet i USA och förvandlats till en större debatt om högre utbildningens framtid. Vem ska egentligen bestämma vad som får läras ut, hur det ska läras – och vilka som hör hemma i klassrummet?
Med Harvard som frontfigur i kampen för akademisk frihet – och med stöd från profiler som Barack Obama – riktas nu blickarna mot andra universitet. Ska de stå upp mot politiska påtryckningar, eller vika sig för federala miljarder?
En sak är säker – den här debatten är långt ifrån över.