
På annandag påsk vaknade människor runt om i världen till nyheten om påven Franciskus är död.
Vatikanen meddelade den sorgliga nyheten om påvens bortgång.
Med anledning av påskfirandet hade hundratusentals människor just denna helg rest till Rom, för att vara i Vatikanen. Och många av dessa människor var där i söndags, när påven gjorde sitt sista offentliga framträdande.
Med anledning av påskdagen gjorde påve Franciskus ett kort framträdande på Petersplatsen för att markera den stora högtiden till firande av Jesus uppståndelse. Eftersom påven inte hade varit vid bästa hälsa på grund av en ansträngande kamp mot dubbel lunginflammation, hölls mässan av en högt uppsatt kardinal. Kardinal Angelo Comastri höll gudstjänsten inför tiotusentals katoliker på plats. Påven Franciskus dök upp på balkongen till Peterskyrkan. Han använde stunden för att önska alla närvarande ”Glad påsk” och ge sina välsignelser till publiken.
Påven i rullstol – sista budskapet till världen
Vanligtvis vid detta tillfället levererar påven alltid en traditionell ”Urbi et Orbi” (”Till staden och världen”), som i år levererades av en Vatikanens ärkebiskopar då påven själv satt i rullstol. Många viktiga ämnen berördes i påvens anförande, och det har lämnat ett djupt budskap efter sig. Han beskrev hur det fanns ett ”växande klimat av antisemitism runt om i världen” och fördömde också den hemska situationen i Gaza och upprepade sin uppmaning till vapenvila.
”Jag tänker på folket i Gaza, och dess kristna gemenskap i synnerhet, där den fruktansvärda konflikten fortsätter att orsaka död och förstörelse och skapa en dramatisk och bedrövlig humanitär situation”, stod det att läsa i det som skulle vara påvens sista påsktal.
Påve Franciskus död
Talet efterlyste också religionsfrihet och respekt för andras åsikter, och betonade att fred inte skulle vara möjlig utan detta.
”Det kan inte bli fred utan religionsfrihet, tankefrihet, yttrandefrihet och respekt för andras åsikter”, stod det i anförandet. Efter att talet avslutats kördes påven runt folkmassan i ett fordon med öppet tak.
Påven gick bort vid 88 års ålder. Han hade åkt in och ut från sjukhuset ett tag. Han lämnade Roms Gemelli-sjukhus för fyra veckor sedan efter att han tillbringat en månad där. När han lämnade sjukhuset ska läkarna gett rådet att han fortsatt behövde tid för att återhämta sig från den livshotande sjukdom han hade kämpat mot.
Påvens nedsatta hälsa
På grund av sin nedsatta hälsa hade påven missat majoriteten av Stilla veckans evenemang för första gången sedan han valdes till påve 2013. Detta inkluderade Korsvägsandakten vid Colosseum på fredagen och lördagens påskvaka vid Peterskyrkan, där han delegerade sina uppgifter till kardinaler. Han deltog inte heller i fottvättsritualen på torsdagen, som är tänkt att imitera när Jesus Kristus tvättade sina lärjungars fötter.
På lördagen gjorde han dock ett kort framträdande för att hälsa på besökarna.
Påven Franciskus lämnar efter sig ett vackert och bestående arv. Han kommer att bli ihågkommen i många år framöver som en man med integritet och tro. Dela detta med andra som skulle vilja höra om hans sista budskap till omvärlden.