
Donald Trump har hedrat påve Franciskus efter dennes död – och kommer att närvara vid hans begravning i Rom.
Men duon har inte alltid dragit jämt.
En gång kallade Trump påvens agerande för ”skamligt”…
USA:s president Donald Trump meddelade via Truth Social tidigare i veckan att han kommer närvara vid påven Franciskus begravning i Rom. Även hustrun, tillika landets första dam Melania Trump, kommer att delta i ceremonin.
– Vi ser fram emot att vara där! skrev Trump.
Trumps vicepresident, JD Vance, var en av de sista människorna att träffa påven innan han somnade in på annandag påsk. Vance, som är katolik, mötte Franciskus på påskdagen och enligt Vatikanen ”utbytte” duon åsikter.
Donald Trump om påven
Påvens frånfälle och Trumps besked om närvaro vid begravningen sätter också ljus på duons stundtals såriga relation under årens lopp. Även om Trump hedrade Franciskus minne i samband med dödsbeskedet.
– Vila i frid, påve Franciskus! Må Gud välsigna honom och alla som älskade honom, skrev den amerikanske presidenten på Truth Social efter nyheten om den religiöse ledarens bortgång.
Men Trump och påven har inte alltid dragit jämt, vilket bland annat amerikanska public service-radiobolaget National Public Radio, NPR, sätter fingret på i en publicering. Även andra medier som Washington Post har uppmärksammat detta. Exempelvis år 2016, under Trumps första tid som president. Då gick Trump ut med beskedet att en mur skulle byggas mot Mexiko för att förhindra illegala migranter att ta sig över gränsen. Detta fördömdes då av påven.
– En person som bara tänker på att bygga murar, var de än må vara, och inte bygga broar, är inte kristen, sade påven då, enligt NPR.
Från ”skamligt” till ”fantastiskt” – påvens och Trumps relation
Detta föll inte i god jord hos Trump – som genast slog tillbaka.
– Att en religiös ledare ifrågasätter en persons tro är skamligt, sade Trump då, enligt NPR.
Året därpå möttes de båda ledarna i Vatikanen och då var tonen annorlunda. Mötet föll väl ut.
– Han är något alldeles extra. Vi hade ett fantastiskt möte, sade Trump då, om påven.
När Donald Trump nu åter tillträtt posten som världens kanske mäktigaste man, uttryckte påven farhågor om den nya administrationens politik gällande massdeportationer. Detta ska Franciskus ha kritiserat i ett brev till katolska ledare i USA.
– Att deportera människor som i många fall har lämnat sin egen mark på grund av extrem fattigdom, osäkerhet, utnyttjande, förföljelse eller allvarlig miljöförstöring skadar värdigheten för många män och kvinnor, och för hela familjer, och försätter dem i ett tillstånd av särskild sårbarhet och försvarslösa, skrev påven, enligt nyhetsbyrån AP.
Detta var någonting som den amerikanska regeringen tog med ro. JD Vance vill inte ge sig in i ett ordkrig, efter påvens död.
– Jag är medveten om att han hade vissa meningsskiljaktigheter med en del av vår administrations politik. Han hade också många överenskommelser med en del av vår administrations politik. Jag tänker inte smutskasta mannens arv genom att prata om politik, säger vicepresident Vance, enligt Washington Post.