
Sommarvärmen närmar sig och med den kommer återkommande varningar: lämna aldrig din hund i en varm bil.
Men vad gäller egentligen om du ser ett djur lida i ett instängt fordon?
Att krossa en bilruta för att rädda ett djur kan i vissa fall vara brottsligt.
När temperaturen stiger kan en bil snabbt bli en dödsfälla för hundar. Enligt djurskyddsorganisationen Dogs Trust kan det ta mindre än 20 minuter innan värmen blir livsfarlig, skriver Mirror. Trots detta händer det varje år att hundar lämnas i parkerade bilar. Men även om viljan att rädda ett lidande djur är god, finns det lagliga konsekvenser att tänka på innan man agerar.
Att krossa rutan direkt kan vara brottsligt
Att slå in en ruta för att rädda en hund kan i värsta fall leda till att du anklagas för skadegörelse eller till och med stöld, eftersom djuret juridiskt sett är någons egendom. Juristen Matthew Reynolds på advokatbyrån Kirwans säger följande till Mirror:
– Om hunden inte visar tecken på värmeslag, som överdriven flämtning, gnällande eller skällande, försök först hitta ägaren. Du kan be butikspersonal göra ett utrop eller kontakta polisen eller RSPCA.
RSPCA är en brittisk djurskyddsorganisation. Men det finns flera svenska motsvarigheter, ”Djurens rätt”, ”SPCA” och ”Djurskyddet Sverige” är bara exempel på några av dem.
Så ska du agera – steg för steg
Om du ser en hund i en varm bil bör du:
- Försöka hitta bilens ägare.
- Be någon stanna kvar vid bilen för att hålla koll på hunden.
- Kontakta en djurskyddsorganisation eller polisen.
- Om hunden visar tydliga tecken på nöd, ring 112.
Reynolds understryker att om läget är akut och bilen är olåst, kan man överväga att ta ut hunden – men bara om polisen inte kan komma i tid.
Viktigt att dokumentera – om du måste agera
Om du bedömer att du måste agera snabbt bör du dokumentera händelsen, till exempel genom att filma situationen och be vittnen stanna kvar.
– Det är svårt att se att någon skulle fällas i domstol för att rädda ett djur i akut fara, men det bästa är alltid att lämna över hunden till polis eller djurskyddsmyndigheter så fort som möjligt, säger Reynolds.
LÄS MER:
- Flicka övergavs – hunden stannade lojalt vid hennes sida
- Om hunden skäller när du kommer hem kan det vara ett gott tecken