I natt är det dags. För första gången sedan 1982 kommer vi få uppleva både blodmåne och supermåne på en och samma gång. Det här behöver du veta inför den historiska natten.
I natt kommer månen att var extra nära jorden. Det kallas för supermåne och inträffar när det är fullmåne.
– Månen kommer att uppfattas som större, men det är en illusion. Egentligen är månen bara åtta procent närmare än medelavståndet, säger Peter Linde på Svenska Astronomiska Sällskapet till Newsner.
Bara någon timme senare är det dags för nästa spektakulära fenomen. Det är då jorden placerar sig mellan månen och solen, vilket innebär total månförmörkelse.
Det innebär inte att månen blir osynlig, vi kommer fortfarande att se den. Dessutom kommer vi att uppfatta månen som glödande röd, en så kallad blodmåne. Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda färgen.
För det fenomenet är det dessa tider som gäller:
• 03.07 = partiell förmörkelse påbörjas.
• 03.48 = supermåne. Månen är då ”bara” 356 876 km från jordens mitt.
• 04.11 = total förmörkelse påbörjas.
• 04.47 = största förmörkelse.
• 05.23 = totala förmörkelsen avslutas.
• 06.27 = partiella förmörkelsen avslutas.
Blodmånen är enkel att beskåda med blotta ögat. Till skillnad vid solförmörkelse, så finns det heller ingen risk att se händelsen utan något sorts skydd. Enligt SMHI:s prognos kommer det vara klart väder i framför allt södra och mellersta Sverige, vilket ökar chanserna för en fantastisk upplevelse.
Vill man få en riktigt bra bild av månen så planerar flera observatorium Sverige runt att ha öppet under natten. Beroende på väderlek kommer till exempel Umevatoriet i Umeå vara öppet med gratis inträde.
Om du tar bilder på superblodmånen i natt, mejla gärna in dom till [email protected].
Vill du ha fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.