Så spreds bluffen om organiserat tiggeri.

Polisen i Gävleborgs län gick ut med nyheten om att det fanns organiserat tiggeri vid campingen utanför Söderhamn som skulle vara en affär i 10-miljonersklassen. Uppgifterna har fått stor spridning och varit bland de mest delade på Facebook i Sverige sedan i går kväll. Men nu tillbakavisas polisens uppgifter.

Baserat på att cirka 150 EU-immigranter bott där i ett och ett halvt år skulle tiggarna omsatt cirka 10 miljoner kronor.
Men när Nyheter24 pratar med en företrädare för campingplatsen låter det helt annorlunda.
– Vi har inte 150 personer här. Som mest har vi haft 120 personer här varav 45 barn, och nu är det ungefär bara 40 kvar. Dessutom ska de tydligen ha bott här i ett och ett halvt år. Det är också fel, de har bott här sen i augusti, säger en företrädare för campingplatsen till Nyheter24.

Tusentals svenskar har läst artiklar om polisens uppgifter om organiserat tiggeri, men polisen kunde efter tre veckors spaning endast se två tydliga tecken på organisation:
1) En form av samåkning till tiggeriplatserna där vissa personer alltid kör bilen:
– Vi har sett att samma personer skjutsar iväg dem varje morgon, säger Lars Fredin, tf polisområdeschef till Expressen.
2) Pengar som samlas in från tiggarna.
– Det finns människor som går runt och samlar upp pengarna från dem som sitter på gatorna, säger Lars Fredin till Hela Hälsingland.

Men varför de delar med sig av pengar till varandra vet man inte.
– Det förefaller osannolikt att någon skjutsar dem utan att få betalt. Men du kan ju å andra sidan vara skyldig den här personen pengar. Om du har fått skjuts till Sverige och blir skyldig pengar för det, då handlar det inte om människohandel, säger Lars Fredin, till Expressen.

Det här är förstås självklara bevis på att tiggarna i någon form organiserar sig. Men att 100 tiggare som bor på samma plats inte åker var sin bil till sina tiggarplatser kan också kännas ganska självklart (och miljömedvetet).
– Min uppfattning av de som bor här är att det är olika familjer. De bor så i husen och åker ut familjevis när de åker ut på morgonen, säger ägaren av campingen till Aftonbladet.

Huruvida det pågår människohandel kring tiggeriet eller om det är kriminellt är ingenting som polisen kunde dementera eller bekräfta efter spaningarna. Men de menar att det ”knappast begåtts brott”.
– Man kan inte dra alla över en kam. Det vi kan ser är att det är ett otroligt vitt spektrum. Det finns helt klart människor som är i stor nöd och människor som utnyttjas. Men man måste fråga sig: Har det begåtts brott? Och det har det knappast, ur polisiär synvinkel. Möjligen skatteteknisk, säger Lars Fredin till Expressen.

Rättsexperten, tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, har också riktat kritik mot att polisen gått ut med dessa uppgifter då han anser att det är rättsosäkert.
– Det finns en uppenbar risk att många oskyldiga drabbas. Allmänheten kan läsa detta som ett slutresultat, men så är det inte. Detta är ett embryo till något som synes skulle kunna leda till rättsliga mål, säger han till Expressen.

 

Läs mer om...