Bedragarna som lurar tusentals äldre. Så skyddar du dig mot bluffen.

Förra året gjordes 1553 anmälningar om bedrägeri av äldre personer som antingen blivit av med pengar eller andra värdesaker. Här är de fula knepen som bedragarna använder för att lura äldre personer.

Polisen har gjort en sammanställning över statistiken från 2014 som visar hur brottslingar riktar in sig på äldre personer. Störst risk för att råka ut för bedragare löper kvinnor som är 86 år eller äldre.

TV4 rapporterar om de vanligaste metoderna som tjuvarna använder sig av för att ge sig på äldre personer. Om inte tjuvarna bryter sig in, är de helt skrupelfria och ringer helt enkelt på hemma hos personen. Den absolut vanligaste metoden, som rapporterats vid 33 procent av anmälningarna, är att de då säger att de ska kontrollera vatten och avlopp, eller brandlarmet. Sedan ber de den äldre personen att sätta på vattnet i duschen för att distrahera personen som utsätts så att hen varken kan se eller höra vad som pågår i resten av bostaden. 23 procent av bedragarna säger att de kommer från hemtjänsten medan 17 procent påstår sig sälja något.

En annan vanligt förekommande form av bedrägeri sker utanför hemmet. När en äldre person ska knappa in pinkoden vid ett köp så försöker bedragarna se pinkoden som knappas in vid betalning. Lyckas de med det så stjäl de sedan betalkortet vid ett senare tillfälle.

Hjälp till att se efter våra äldre så att fler slipper drabbas! Tillsammans kan vi stoppa det här.

Här kan du se TV4:s inslag med 77-åriga Rigmor Lundbäck som är väldigt försiktig. Så gör hon för att undvika att bli utsatt.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

 

Läs mer om...