Här är en nyhet som jag verkligen gillar. För första gången i Sverige har operationsavdelningen på Mölndals sjukhus testat att låta sina anställda jobba sextimmarsdag med full lön. Visst låter det skönt? Försöket på Mölndals sjukhus har pågått sedan i februari och resultatet är lysande. På sjukhuset har man redan kortat operationsköer, förbättrat vården, gjort anställda nöjdare och arbetsplatsen mer populär.
Frågan om sex timmars arbetsdag är ett ämne som då och då tas upp i rikspolitiken.
Många vill gå ned i arbetstid och det är fullt förståligt på många platser, speciellt på jobb som är väldigt fysiskt pressande och som på sjukhus där vissa avdelningar hade svårt att behålla sin personal.
I februari drog Mölndals sjukhus igång sitt tvååriga försök för ett drygt hundratal undersköterskor, operationssköterskor och narkossköterskor. Förebilden hämtades från ett privat företag i närheten: En Toyotaverkstad i Mölndal, som för 13 år sedan införde sextimmars arbetsdag med full lön för sina mekaniker, ett försök till att få längre öppettider och nöjdare anställda.
På Mölndals sjukhus har testet blivit en succé, rapporterar GT. De nya arbetstiderna gjorde att man kunde operera ytterligare två och en halv timme om dagen, men det har också blivit lättare att behålla personalen. Tidigare var man väldigt beroende av bemanningsbolag.
– Försöket kostar åtta miljoner om året, men för de pengarna opererar vi kanske 90 fler patienter i månaden, berättar verksamhetschefen Peter Dahm till GT.
Det nya arbetstiderna förbättrar och gör vården mycket säkrare.
– Sköterskorna jobbar 7-13 eller 12.30 – 18.30. De behöver inte ha någon rast, vilket innebär att de slipper lämna över till en annan sköterska för att äta lunch. Överlämningar tar tid. Dessutom finns vid varje överlämning en risk för att information fallerar. Nu minimerar vi den risken, säger vårdenhetschef Marina Henriksson till tidningen.
Överlag verkar alltså försöket mynnat ut i något väldigt positivt. Men finns det några nackdelar?
–Det skulle vara kostnaden. Men vi får se vad den landar på när vi trimmat in organisationen fullt, berättar Peter Dahm.
Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.