Minimorötter är en lögn och här får du en förklaring på varför.

Brukar du också köpa minimorötter ibland? Det gör jag. För att de är söta, perfekta som snacks och dessutom enkla att dela till en wok eller gryta. Jag brukar också byta ut pommesen mot de nyttigare minimorötterna på snabbmatsrestauranger. Men efter att ha läst det här har jag tänkt om. Minimorötter är en lögn – helt onödiga. Här är förklaringen varför. Och jag kommer nog aldrig köpa minimorötter igen.

Minimorötterna dök upp i slutet av 80-talet och är gjorda av – just det, helt vanliga morötter. De där små perfekt formade minimorötterna, eller babymorötterna för den som vill, som är så lättillgängliga är egentligen bara vanliga, krokiga och ofullkomliga morötter som har skalats, skurits i mindre bitar och formats till perfekt rundade miniatyrer.

Bildkälla: Mostphotos

5542898-baby-carrots

– Majoriteten av konsumenterna har inte en aning om vad de äter eller hur det produceras. Det är så många personer som tror att bönder odlar minimorötter som kommer upp ur marken släta och i perfekt storlek, säger professorn David Just som har forskat i effekter av ekonomiska beslut till Washington Post.

Minimorötter inpackade i en massa plast är alltså totalt onödiga. Det är lika bra att köpa vanliga morötter, som dessutom har det nyttiga skalet kvar. Det går lika bra att snacksa på dem!

Från början var minimorötter ett trick från en bonde som ville sälja fler morötter, skriver Huffington Post. På 80-talet var bara ”fina” morötter välkomna i matbutikerna, så de lite fulare morötterna fick bönderna behålla och göra vad de ville med. Oftast kastades de.

Då kom Mike Yurosek, en bonde i Kalifornien i USA, på en briljant idé. 1986 började han förvandla ”fula” vanliga morötter till perfekta små minimorötter, skriver Huffington Post. Han kastade ner ett gäng morötter i en maskin som egentligen skar haricot verts för att skära upp dem i mindre bitar. Sedan körde han dem genom en industriell potatisskalare för att jämna till dem. Och de blev direkt en hit i matbutikerna. Handeln för minimorötter blomstrade.

Washington Post skriver att 70 procent av alla morotskonsumtion i USA består av minimorötter. Jag tvivlar på att siffran är lika hög i Sverige, men nog äter många babymorötter här också.

För att döda bakterier och förhindra att sjukdomar sprids via livsmedel doppas minimorötter i en klorlösning, skriver Huffington Post. Enligt den amerikanska organisationen Water quality and health council lämnar inte klorlösningen några skadliga rester – men organisationen är sponsrad av kloravdelningen vid en amerikansk branschorganisation inom kemi…

Produktionen av minimorötter må ha minskat svinnet för bönder som odlar morötter – men personligen skulle jag hellre se fler ”fula” morötter i matbutikerna. Resten kan bli juice.

Vad tycker du? Dela gärna vidare denna artikel med dina vänner så kan ni diskutera minimorötternas vara eller inte vara.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna