Bilden som visar isbjörnarnas grymma framtid när polarisarna smälter.

Fotografen Kerstin Langenberger tog nyligen en skrämmande bil på en mycket mager isbjörn vid kusten i Svalbard. Tyvärr blir det här en allt vanligare syn, enligt fotografen.

Bildkälla

isbjorn

Så här skrev fotografen när hon la ut bilden.

För turister och naturfotografer är det främsta skälet att komma till Svalbard att se isbjörnar. Och ja, vanligtvis hittar vi dem: vackra björnar, lekfulla och kanske ser vi dem jaga. Vid första anblicken är allt som det alltid har varit. De är lättillgängliga, starkt skyddade och mår bra, så som vissa forskare säger.

Men mår de verkligen bra, björnarna här uppe? Jag är en kritiskt sinnad person, och jag observerar. Jag ser att somrarna här är trevliga (och varma) som aldrig förr. Jag ser att glaciärerna minskar med tiotals till hundratals meter varje år. Jag ser att packisen försvinner i rekordfart. Ja, jag har sett björnar i god form – men jag har också sett döda och svältande isbjörnar.

Björnar promenerar på stranden, letar efter mat, de försöker jaga renar, äta fågelägg, mossa och alger. Och jag ser att de feta björnarna nästan uteslutande är hanar, som stannar på packisen året runt. Honorna, å andra sidan, som är på land för att föda sina ungar, är ofta magra. Eftersom packisen försvinner längre och längre norrut varje år, tenderar de att vara på fast på mark där det inte finns mycket mat. Under det första året, förlorar de sin första unge. Under det andra året, förlorar de sin andra (och sista) unge.

Bara en gång har jag sett en mamma med en nästan fullvuxen unge. Endast ett fåtal gånger jag har sett vackra feta mammor med stora ungar. Många gånger har jag sett fruktansvärt magra björnar, och det var endast honor – som den här på bilden. Hon är bara skinn och ben, och har en skada på foten. Kanske har hon skadats genom ett desperat försök att jaga en valross medan hon satt fast på land.

Experter hävdar att Svalbards befolkning av isbjörnar är stabil, till och med stigande. Tja, här kommer min fråga: hur kan en population vara stabil om den består av mindre och mindre honor och ungar? Hur kan en befolkning må bra om de flesta björnar har ett kroppsindex på 2-3 av 5? En gång har jag har sett en björn få en stor fet ”5:a”, men flera gånger jag har sett döda björnar och björnar som den här: en bara ”1:a” på skalan, och dömd till döden. Jag har inte vetenskapligt underlag för att bevisa mina observationer, men jag har ögon att se med – och en hjärna att dra slutsatser med. Klimatförändringen sker här i Arktis. Och det är vårt beslut att försöka ändra på detta. Alltså: låt oss göra något åt ​​det största hotet i vår tid. Kanske kan vi inte rädda den här björnen. Men varje liten handling vi gör för att förändra vårt beteende är ett steg i rätt riktning. Vi måste bara komma igång!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ’script’, ’facebook-jssdk’));

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we…

Posted by Kerstin Langenberger Photography on den 20 augusti 2015

När klimatet ändras påverkar det isbjörnarna också. Högre temperaturer gör att isarna smälter och björnarna får svårare att hitta föda. I vanliga fall jagar de sälar, men nu tvingas de leta föda på land istället. Men födan på land räcker inte.

Det fins runt 3 000 isbjörnar i norska Svalbard, och runt 20-25 000 i världen. Vissa forskare menar att de är hotade, medan andra inte håller med. Men en sak är i alla fall säker, en isbjörn ska inte se ut som på Kerstin Langenbergers bild!

Jag tycker att vi borde prata mer om det här och ta reda på hur det egentligen står till med isbjörnarna! Genom att dela detta kanske vi kan hjälpa till att få igång debatten. Och precis som Kerstin säger: vi kan alla göra skillnad för klimatet!

Du kan se fler av Kerstins bilder på hennes Facebook

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna