2013 reste kanadensiskan Alexandra Lamontagne hela vägen från Quebec till Sydafrika för att arbeta som volontär på en djurfarm. Väl där skulle hon uppleva något som berörde henne djupt.
Från början trodde Alexandra att hon skulle jobba med farmens apor, men när hon kom dit fick hon i stället veta att hon skulle ta hand om fem små lejonungar som skulle skickas till ett zoo i Danmark några månader senare.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
Alexandra knöt snabbt an till de små ungarna och speciellt till en av dem som hette Serabie. Inte sällan brukade den lilla ungen somna i Alexandras knä när hon hade blivit matad.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
Men saker och ting var inte riktigt som de verkade på farmen. Men det fick Alexandra inte veta förrän hon rest tillbaka till Kanada. Då fick hon nämligen höra rykten om att ungarna hon hjälpt till att ta hand om, inklusive lilla Serabie, skulle skickas vidare till en anläggning som organiserar troféjakt på djur.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
Troféjakt är ett hemskt fenomen där man låter jägare som är ute efter lätta, men imponerande byten, jaga och skjuta lejon som inte har möjlighet att fly undan. Ibland drogas även lejonen för att göra det ännu lättare för jägaren att skjuta sitt byte.
Det händer ofta att volontärer utnyttjas för att hjälpa till att ta hand om de små lejonen när de är små i tron att de gör en god gärning. Volontärerna informeras dock aldrig om vad som är det egentliga syftet. När Alexandra fick veta vilket öde som väntade Serabie var hon bara tvungen att göra något.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
Alexandra informerade alla hon kände om vad som pågick för att sedan försöka samla in pengar.
– Det var så många som aldrig hade hört om troféjakt. De var precis som jag i början, säger hon till The Dodo.
Till slut lyckades Alexandra samla in tillräckligt med pengar för att kunna köpa Serabies frihet. Så hon reste tillbaka till Sydafrika för att förändra det lilla lejonets öde. När hon kom fram till lejonfarmen hittade hon Serabie i en inhägnad tillsammans med 14 andra ungar.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
– Det var väldigt smärtsamt, för du visste att du skulle ta en, men att alla de andra skulle bli skjutna, säger Alexandra.
Men hon gjorde vad hon skulle för Serabie och såg till att hon kunde flytta till ”Emoya Big Cat Sanctuary” ett stort reservat där djur kan leva i frihet. Trots att hon lyckats rädda ett lejon hade hon svårt att sova efteråt, hon kunde inte släppa tanken på de andra små lejonen hon sett.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
Men nu hade hennes och Serabies historia blivit känd och snart uppmärksammades den i en dokumentär som ville informera människor om den hemska troféjakten.
– Det var hela poängen. Att få människor att veta om den här hemska metoden, säger Alexandra.
Enligt dokumentärfilmen skjuts årligen mellan 800 och 1000 lejon bara i Sydafrika. Mer än 50 % av jägarna kommer från USA.
Bild: Alexandra Lamontagne (Facebook)
För Serabie är livet nu alldeles utmärkt. Hon har växt upp till ett stort och fint lejon och trivs tillsammans med de andra lejonen i reservatet.
– Jag hoppas bara att jag genom att rädda henne kan ha gjort lite skillnad, för jag såg så många andra lejon där Serabie var och det är fortfarande smärtsamt att jag inte kunde rädda dem alla. Det var så viktigt att visa människor att det är fel att döda djur. Att djur känner igen dig och har känslor de också, säger Alexandra.
Bild: Emoya Big Cat Sanctuary (Facebook)
Jag håller verkligen med henne. Djur har känslor och troféjakt är verkligen något som inte borde få finnas. Förhoppningsvis kan hennes fina insats lyfta frågan ytterligare så att vi en dag kan bli av med denna hemska jaktmetod för alltid.
Newsner Djur står på djurens sida, gilla om du gör det också.