Hur vi uppfattar och ser saker är inte absolut, och hjärnan kan vara enkel att lura. Därför är det alltid spännande med experiment som ifrågasätter om det vi ser verkligen är på riktigt. Här är ett exempel som du kan testa hemma, som har sänts i BBC Four series, i avsnittet ”Colour: The spectrum of science”,
Om du följer instruktionerna nedan ska du kunna se ett svart och vitt foto bli till ett färgfoto av ett slott omgivet av landskap.
Så här ser originalbilden på slottet ut.
Och nedan är en fejkad färgbild på samma motiv, med en blå prick i mitten. Fokusera blicken på pricken i mitten och stirra på den i 30 sekunder. Scrolla sedan ner till nästa bild och se vad som händer.
Om du har stirrat riktigt intensivt på den blå pricken i mitten ska du kunna se fotot nedan i färg – trots att det är samma svartvita bild du såg längre upp. Ögonen luras att ”fylla i” bilden.
Detta har att göra med tapparna i våra fotoreceptorer i ögat, som registrerar färgerna röd, grön och blå. När vi utsätts för mycket av en färg blir den aktuella tappen överstimulerad och ”trött”, skriver I fucking love science. Då ignorerar receptorn färgen. Stimuleras alla tappar lika mycket ser vi vitt, stimuleras ingen ser vi svart. Men om de utsätts för en viss färg under längre tid så sänker ögat känsligheten för just den färgen och tar till slut bort färgen helt. På så sätt går det manipulera ögat och hur det uppfattar färger.
Här fungerar den fejkade färgbilden som ett slags negativ. När vi ser den svartvita bilden igen är det de tappar som inte har blivit ”trötta” som fyller i bilden. Låter det krångligt? Läs mer här.
När jag testar kan jag se färger i den svartvita bilden i ett par sekunder, sedan försvinner de. Testa du också! Dela gärna vidare och jämför med hur dina vänner reagerar.
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna