1. Trötthet kan vara lika farligt som onykterhet.
Enligt statistik från Arbetsmiljöverket visar forskning att mellan 20 till 30 procent beror på trötta förare. Och tester i en simulator visat att körförmågan vid 05.00 på morgonen är lika dålig som en förare med 0,8 promille i blodet.
Arbetsmiljöverket
2. Yngre och äldre har samma reaktionstid.
Personer mellan 18 och 24 år och de över 60 år har samma reaktionstid i trafiken. De unga har skarpare sinnen, men de äldre har större erfarenhet. Vilken åldersgrupp som har allra bäst reaktionstid i trafiken? De mellan 45 och 54 år.
korkortonline.se
3. Högre hastighet innebär mycket högre risk.
Om medelhastigheten på en landsväg höjs med 10 km/h ökar risken för trafikolyckor med 25% och risken att dödas med 50%.
NTF
4. Alkohol i trafik dödar.
Hälften av de personbilsförare i åldern 15-24 år som omkommer i singelolyckor är påverkade av alkohol.
Trafikverket
5. Unga underskattar riskerna.
Enligt en undersökning från VTI underskattar män, framför allt unga män, dödsrisken i samband med bilkörning. Män i åldern 20 till 24 år tror att risken är 4,55 döda av 100 000 invånare. Den verkliga risken är 15,81 av 100 000 invånare.
sydsvenskan.se
6. Svenskar kör allt sämre.
Motormännen frågade Sveriges regionala trafikpolischefer om de tyckte att svenska förare i allmänhet kör bil bättre eller sämre jämfört med för tio år sedan. 59 procent av de tillfrågade poliserna tyckte att svenskarna kör sämre.
Motormännen
7. Trafikanter i Karlstad blinkar sämst i Sverige.
Finns Sveriges sämsta bilförare i Karlstad? Det vågar vi inte fastslå, men en undersökning visar att andelen trafikanter i Karlstad som inte använder blinkers är hela 58% procent. Det är högre än i någon annan stad som ingår i undersökningen.
Motormännen
8. Tillverkarna ställer in din hastighetsmätare fel.
Hastighetsmätaren i din bil visar inte din exakta hastighet. Fabrikanterna ställer upp mätarna för att ha en säkerhetsmarginal.
Enerfy
9. Män är sämre på att använda blinkers.
Lagstiftningen är tydlig: det är straffbart med böter att inte använda blinkers. Enligt en undersökning från Motormännen är det ändå 25 procent av förarna som INTE använder blinkers vid omkörningar. Delar man upp det mellan kvinnor respektive män visar undersökningen att 18 procent av kvinnorna struntar i att blinka, 27 procent av männen.
Motormännen
10. Det är enkelt att minska bränsleförbrukningen.
Det krävs inte mycket för att tanken ska räcka längre. Något så enkelt som att undvika kraftiga inbromsningar och onödiga stopp genom att planera körningen innebär minskad förbrukning. Att inte köra på tomgång och att ha rätt tryck i däcken är två andra beprövade knep.
Trafikverket
11. Hastigheten har stor påverkan på din stoppsträcka.
I 70 km/h är stoppsträckan på torr asfalt 47 meter. I 90 km/h timmen är stoppsträckan 65 meter. Om det är sämre väglag, som vid till exempel regn eller halka, kan stoppsträckan bli upp till fyra gånger längre.
regeringen.se