14 myter om kroppen som du verkligen borde känna till.

1. ”Att titta på tv för länge förstör synen”.

Flickr

Verkligheten

Du sabbar inte ögonen genom att glo mycket på tv. Att sitta nära tv-skärmen är inte heller skadligt (det har man ju fått påpekat för sig en & annan gång som barn). Det är snarare så att du redan har taskig syn om du måste sitta nära tv:n. (Källa)

Att stirra på tv eller datorskärmar under långa perioder kan dock göra att ögonen tröttnas ut. Det kan vara jobbigt att sitta länge och titta på ett och samma avstånd, vilket ju det ofta blir med dataarbete. Om du tycker att du fort blir trött kan det vara bra att låta en optiker undersöka om du behöver glasögon. (Källa)

2. ”Drick åtta glas vatten om dagen”.

Verkligheten

Det här är en riktigt hälsomyt. Vi har väl alla hört att man ska dricka åtta glas om dagen för att hålla kroppen i balans. Ingen vet med säkerhet varifrån den här myten kommer. Klart är att du inte behöver dricka massa glas vatten varje dag för att ha hälsan i behåll. Mängden vätska du behöver få i dig är individuellt och beror bland annat på din vikt, aktivitetsnivå, hur du klär dig och var i världen du bor. (Källa)

Du behöver inte heller dricka just vatten för att få i dig vätska. Det går utmärkt att räkna in kaffe, läsk, juice och te i vätskemängden också. (Källa)

3. ”Bada inte förrän två timmar efter maten”

Wikipedia

Verkligheten

En seglivad myt. Att du skulle få kramp i samband med att du ätit och sedan hoppat i poolen stämmer inte. Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det i stället tvärtom. Att börja simma utan att ha ätit ordentligt kan leda till kramp – eftersom musklerna inte får tillräckligt med energi. Påståendet om kramp finns belagt cirka 100 år bakåt, bland annat i en lärobok från 1901, skriver Gefle Dagblad.

4. ”Sväljer du tuggummit ligger det i magen i sju år”

Verkligheten

Skräcken som infann sig under barndomen när man råkade svälja sitt tuggummi… Kan det verkligen ligga kvar i magen i sju år? Nej då. Även om tuggummin inte är avsedda att sväljas så bryts de ned av kroppen på några dagar, på ungefär samma sätt som kostfibrer. (Källa)

5. ”Sex före tävling/match försämrar prestationen”

Verkligheten

En del har säkert hört att sex före fysisk aktivitet försämrar prestationsförmågan. Men det finns ingen anledning för ledare/tränare att förbjuda sina tävlande att ha sex innan tävling/match, skriver idrottsdoktor Dan Leijonwall på sin hemsida.

Även om studierna på området är motsägelsefulla, är det i alla fall INTE bevisat att sex hämmar prestationen. Ur återhämtningssynvinkel, och prestationssynvinkel på sikt, är sex sannolikt bra, då det höjer testosteronproduktionen och minskar den nedbrytande effekten av stress och träning. (Källa)

6. ”Rödhåriga är ett utdöende släkte”

http://i.imgur.com/fdmDNTn.jpg

Verkligheten

Den rödhårig genen är inte på väg att dö ut, som det påstods för några år sedan. Även om rödhåriga kan bli mer sällsynta i framtiden, kommer de inte att dö ut (om inte alla som bär på genen dör utan att ha fått ett barn).

Rött hår är ett recessivt anlag, så båda föräldrarna måste föra vidare den muterade versionen av MC1R för att få ett rödhårigt barn. Recessiva anlag kan hoppa över en eller flera generationer, för att plötsligt dyka upp igen hos ett barn om båda föräldrarna bar på anlaget. (Källa)

7. ”Du kan bli resistent mot antibiotika”

Wikipedia

Verkligheten

Antibiotika har funnits sedan 1930-talet och användningen ökar allt mer. Men människor kan inte bli resistenta mot antibiotika, som många tror. Det är bakterierna (som lyckats överleva trots behandling med antibiotika) som blir resistenta, mot en eller flera sorters antibiotika.

Resistens är alltså en egenskap hos bakterierna. En människa som behandlas med antibiotika kan inte bli resistent. Människor kan dock genom vaccin bli resistenta mot vissa sjukdomar. (Källa)

8. ”Naglar och hår fortsätter att växa efter döden”

Verkligheten

Svar nej. Hår och naglar växer inte efter döden, men däremot kan huden dras samman efter döden, vilket ibland ger skenet av att naglarna växt (därav myten). (Källa)

9. ”Det är farligt att väcka den som går i sömnen”

Verkligheten

Många har sett någon vi känner gå i sömnen. Och de flesta har väl hört att det ska vara farligt att väcka personen, med risk för att sömngångaren ska bli förvirrad och i värsta fall få en hjärtattack. Den långlivade myten har bland annat fått fäste efter Walt Disney-filmer.

Men det är helt ofarligt att väcka den som går i sömnen. Det kan dock vara obehagligt att bli väckt, men personen i fråga kommer inte få ett slaganfall på stört.

10. ”Du förstör ögonen om du läser i mörker”

Verkligheten

Det här har väl alla fått höra någon gång i livet. Att det skulle sabba ögonen att läsa en bok i dåligt ljus eller mörker.

Själva ögonens funktion påverkas inte av frekvent mörkerläsning, däremot blir du antagligen ganska trött av det och kanske till och med får ont i huvudet. Äldre personer behöver dock ofta lite mer ljus för att kunna se och läsa bra. (Källa)

11. ”Mjölk är slembildande”

Wikipedia

Verkligheten

”Drick inte mjölk om du är förkyld eller har ont i halsen”. Det har säkert en del fått höra som barn. Mjölken påstås ha en slembildande effekt – ingen höjdare när du är risig i halsen.

Men det finns inga vetenskapliga belägg för att mjölk är slembildande. (Källa)

12. ”Socker gör ditt barn hyperaktiv”

Pixabay

Verkligheten

Oavsett vad någon berättat för dig – socker gör inte barn hyperaktiva. Att en påse godis skulle vara anledningen till att ungarna går på högvarv är en myt.

En forskningsrapport publicerad i British Medical Journal, visade tydligt att socker inte har någonting att göra med barns beteende. Barn som redan är hyperaktiva får inte heller något ”extra skjuts”, oavsett hur mycket godis de stoppar i sig. Flera andra studier stödjer också den här slutsatsen. (Källa)

13. ”Morötter ger bra mörkerseende”

Verkligheten

Nix, stämmer inte. Men det gamla tricket har nog fått oss att äta lite fler morötter genom åren.

Det visserligen så att morötter innehåller betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. A-vitamin är bra för ögonen, men det är en skröna att man dessutom kommer att se bättre i mörker genom rikligt intag av morötter. Myten har sin grund från andra världskriget. Det var det brittiska luftförsvarsministeriet som spred historien om att brittiska piloterna hade fått bättre mörkerseende efter att ha ätit morötter, skriver Illustrerad Vetenskap.

14. ”Du får tätare skäggväxt om du rakar dig ofta”

Verkligheten

Den här skrönan är kanske mest välbekant bland alla män som sliter med sin skäggväxt i puberteten.

Teorien går ut på att ju oftare du rakar dig, desto mer och tätare skägg får du. Men det finns ingen sanning i det. Det enda som påverkar din skäggväxt är ditt arvsanlag. (Källa)