Det ska du lägga pengarna på för att bli lycklig, enligt forskarna.

Många påstår att lycka är receptet till god hälsa i samhället och vi vet att pengar gör oss lyckligare. Den stora frågan är hur vi ska fördela våra pengar. Vad ska vi göra, eller köpa, för att bli så lyckliga som möjligt? Det finns forskning som visar vad vi borde spendera våra pengar på för att vara lyckliga så länge som möjligt. Trots detta gör många raka motsatsen till vad forskningen visar.

Ska man köpa en ny TV, eller ska man köpa en resa till Cypern? Dr. Thomas Gilovich, professor i psykologi på Cornell University, har funnit svaret efter över två decenniers studier. Han har kommit fram till att anpassning är lyckans största fiende.
– Vi köper saker för att bli lyckligare och vi lyckas med det. Men endast för ett litet tag. Nya saker är spännande till en början, men sedan anpassar vi oss till dem, säger han till FastCompany.com.

Vårt logiska tänkande säger till oss att en pryl finns med oss länge och därför gör oss lyckligare under en längre tid. Men faktum är att vi till slut anpassar oss till prylarna och de blir en del av vardagen. Med det sagt föreslår Dr. Gilovich att vi lägger våra pengar på erfarenheter som till exempel en resa, lär oss ett nytt språk, eller provar på en ny aktivitet istället för att köpa en ny bil eller den senaste iPhone-modellen.

Studien visar att vi till en början rangordnar inköp av erfarenheter och prylar ungefär lika, men i takt med att lyckan över prylen sjunker, stiger lyckan över erfarenheten du fått. Var Thailandsresan för sju år sedan bättre än klockan du köpte vid ungefär samma tidpunkt? De flesta svarar att resan var ett bättre sätt att spendera pengarna, enligt Dr. Gilovich.

En annan studie som Dr. Gilovich gjort visar till och med att erfarenheter som människor påstår påverkade deras lycka negativt blir allt mer positiv när de får tala om den i efterhand.
– Dina erfarenheter är en del av dig. Vi är summan av våra erfarenheter, säger Dr. Gilovich. Du kanske minns den där grejen du gjorde som var riktigt läskig, eller pinsam, som numera är ett roligt minne du berättar om.

Tänk dig nu om beslutsfattarna uppmärksammade detta, och tog det på allvar. Hur skulle de se på saker som ledighet och upprustning av av våra fritidsplatser?

– Genom att prioritera samhällets investeringar och den politik som bedrivs annorlunda kan man styra stora populationer till den typ av erfarenheter som främjar mer lycka, skriver Dr. Gilovich och hans kollega Amit Kumar i en artikel i
Experimental Social Psychology.

Erfarenheter och upplevelser genererar lycka, och vem vill inte leva i ett samhälle där alla är lyckliga?

Foto: Youtube

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...