7 svenskar som gjort skillnad för flickors rättigheter och som förtjänar att hyllas.

Flickor och kvinnor är en av de mest marginaliserade grupperna i världen. För många är diskriminering, könsstympning och tvångsäktenskap en hemsk del av verkligheten att tvingas utstå utan att någon ens griper in. Men tillsammans kan vi göra skillnad – och många personer, såväl kända som okända, har genom åren stått upp och dragit sitt strå till stacken för flickor och kvinnors rättigheter. Här är 7 personer som förtjänar att hyllas för sina viktiga arbeten.

artikelnpresenterasav

Drottning Silvia

Drottning Silvia har under flera decennier arbetat för att hjälpa utsatta flickor runt om i världen. Med stiftelsen ”Care about the Children” stödjer drottningen barns allra mest grundläggande behov, som att få gå i skolan och att få växa upp i en trygg och sund miljö med massor av omsorg och glädje.

Bildkälla: Rosie Alm, Kungahuset.se

silvia1

Jonatan Alfven

Jonatan Alfven och hans familj driver sedan 2009 organisation LoveNepal för att stoppa barnprostitution och människohandel. De har hjälpt hundratals utsatta flickor som sålts som sexslavar i Nepal och Indien – flickor som annars utnyttjas sexuellt varje dag och blir våldtagna, misshandlade och mördade.

Bildkälla: Jonatan Alfven (Facebook)

jonatanalfven1

Fredrika Ek

2015 lämnade Fredrika Ek familj och vänner, satte sig på cykeln och började en lång resa runt hela jorden. Förutom själva resan ser Fredrika Ek även något annat viktigt med ändamålet – nämligen att göra världen till en bättre plats genom att samla in och skänka pengar till förmån för flickors och kvinnors rättigheter i kampen mot fattigdom och orättvisa.

Bildkälla: Fredrika Ek (Facebook)

fredrikaek1

Alexandra Charles

Den före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles är ordförande i 1,6 miljonersklubben samt 2,6 miljonersklubben – två ideella föreningar som arbetar för kvinnors hälsa och rätten till jämlik vård och forskning. Föreningarna skapar tillsammans en stark röst för kvinnors hälsa genom hela livet runt om i världen med systerföreningar i exempelvis Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Belgien, Ryssland och Sydafrika.

Bildkälla: Wikipedia

alexandracharles2

Fredrika Bremer

Författaren och kvinnorättskämpen Fredrika Bremer anses än i dag vara kvinnorörelsens kanske främsta pionjär. Debatten som följde efter hennes roman ”Hertha” ledde till ett riksdagsbeslut om att ogifta kvinnor skulle få rätt att ansöka om att myndighetsförklaras – och hon engagerade sig dessutom i arbetet för kvinnlig rösträtt.

Bildkälla: Wikipedia

fredrikabremer1

Annons från Plan International: Tycker du också att flickors rättigheter måste respekteras? Här kan du läsa mer om hur du själv kan bidra. Klicka här för mer information.

Alva Myrdal

Alva Myrdal var en svensk politiker och diplomat som engagerade sig starkt i samhällsfrågor och familjepolitik. Alva kämpade för ett samhälle där kvinnor skulle ha samma möjligheter som män på arbetsmarknaden samtidigt som männen skulle delta mer i hemarbetet – något som hon också menade skulle gynna barnen. Hon var också engagerad i bland annat kärnvapenfrågor och 1988 fick Alva Myrdal ta emot Nobels fredspris.

Bildkälla: Wikipedia

alvamyrdal1

Ifrah Kirih

När Ifrah Kirih var liten blev hon könsstympad och bortgift. Nu, när hon är vuxen, kämpar Ifrah mot kvinnlig könsstympning och tvångsäktenskap både i Sverige och i Somaliland där hon föddes. Ifrah brinner för flickor och kvinnors rättigheter och hon hjälper andra drabbade samtidigt som hon åker runt och föreläser och deltar i träffar.

Bildkälla: Ifrah Kirih (Facebook)

ifrahkirih

Annons från Plan International: Flickors rättigheter måste respekteras var de än bor. Det tycker Plan International också – och de arbetar därför aktivt för att se till så att flickor får en trygg och säker framtid utan att behöva tvingas ta hand om hushållet, utsättas för våld, bli gravida när de själva är barn eller giftas bort i tidig ålder. För bara 100 kronor i månaden kan du som flickafadder hos Plan International också vara med och stödja flickors rättigheter. Klicka här för att läsa mer.