10 saker som introverta personer gör annorlunda.

Introverta och extroverta personer kanske kan verka lika, på ytan.
Men om man skrapar lite, och tittar på hur hanterar vardagliga situationer börjar man snart se skillnaderna.

I sitt TED Talk ”The Power of Introverts”, förklarade författare Susan Cain förklarar att egenskapen ”introvert” är ”annorlunda från att vara blyg.”
”Blyghet handlar om rädsla för att dömas socialt”, sade Cain. ”Att vara introvert handlar mer om hur du svarar på stimulans, inklusive social stimulans. Extraverta längtar verkligen efter stora mängder stimulans, medan introverta känner sig som mest levande och mest kapabla när de är i tystare, mer lågmälda miljöer.”
Nu är det uppenbarligen så att vårt samhälle är bättre på att tillhanda det förra, med allt från öppna kontorsytor till högljudda barer till strukturen i vårt utbildningssystem. Detta trots att allt från en tredjedel till hälften av befolkningen har en inåtvänd personlighet.
Medan en persons introverta eller extrovert tendenser faller inom ett spektrum – det finns inget sådant som en helt introvert eller helt extrovert person, enligt berömda psykiatern Carl Jung.

Här är 10 tillfällen då introverta personer interagerar med omvärlden på ett annat sätt extroverta personer.

De drar sig undan i folksamlingar.

När vi i början av förra seklet gick över från att vara en jordbruksekonomi till att allt mer samlas i städerna kring större arbetsplatser förändrades livet radikalt för många. Cain berättar i TED Talk att de allt större folkmassorna, som ofta är bullriga och överfulla, lätt överstimulerade introverta personer. Resultatet blir en känsla av fysisk isolering.

Småprat stressar dem, medan djupare konversationer får dem att känna sig levande.

Medan de flesta extravertao går i gång på småprat och kallsurr, upplever ofta introverta sig uttråkade eller utmattad av dem. Det är inte ovanligt i stora konversationer för introverta att ta på sig rollen som den lugna lyssnaren och sedan ta lite ensamtid när det är färdigt.

De lyckas på scen – bara inte i småprat efteråt.

Minst hälften av dem som talar för publik är introverta av naturen ”, enligt Jennifer B. Kahnweiler, Ph.D, en certifierad talare, coach och författare till ”Quiet Influence: The Introvert: s a guide to making a difference” . De spelar helt enkelt sin styrka. Flera av de mest framgångsrika föredragshållarna är introverta till sin natur. Att tala inför publik upplevs ofta lättare än småpratet efteråt.

De blir lätt distraherade , men sällan uttråkade.

På grund av sin känslighet för omgivningen, kämpar introverta med att känna sig distraherade och överväldigade i stora folkmassor och öppna kontorsytor. Men i lugn och ro, har de inga problem med att ägna sig åt en hobby eller god bok i timmar.

De dras till mer kreativa, detaljorienterad karriärer.

Introverta föredrar att tillbringa tid ensam eller i en liten grupp, att fördjupa sig i en uppgift i taget och ta sin tid när det gäller att fatta beslut och lösa problem. Därför väljer de ofta yrken som författare och arbeten som rör teknik. Där hittar de den intellektuella stimulans de ofta söker.

När de umgås i grupp väljer de ofta en plats nära utgången.

Introverta sig inte bara obekväma i trånga eller folkfyllda miljöer, de vill också förmedla detta obehag genom att hålla sig så mycket i utkanten som möjligt. Det kan vara att man väljer en gångplats på flygplanet eller en plats längt bak under en föreläsning eller konsert.

De tänker innan de talar.

Det är denna vana som gör att introverta är ofta uppfattas som goda lyssnare. Det är en självklarhet för dem att ta sin tid innan du öppnar munnen, vilket återspeglar deras inre.
De kan verka mer lugna och blyga på grund av detta beteende, men det betyder bara att det som de säger faktiskt har en tanke bakom.

Deras humör påverkas inte lika mycket av deras omgivning.

En studie som 2013 publicerades i tidskriften ”Frontiers in Human Neuroscience” fann att extroverta och introverta bearbetar upplevelser genom hjärnans belöningscenter på helt olika vis. Introverta upplever inte samma typ av belöning i hjärnan av yttre stimuli. Den kick som extroverta kan känna av deras miljö är betydligt mer nedtonad hos mer introverta personer.

De står inte ut med prata i telefon.

Att höra telefonen ringa när de sitter mitt uppe i spännande projekt kan vara rent ut sagt plågsamt för en introvert person. De flesta telefonsamtal kräver också en viss nivå av småprat som introverta undvika. Istället kan introverta låta samtal gå till röstbrevlådan så att de kan höra av sig när de har rätt energi och uppmärksamhet att avsätta för samtalet.

De stänger ner när det är dags att vara ensam.

Varje inåtvänd har en gräns när det gäller stimulering. Huffington Posts bloggare Kate Bartolotta förklarar det väl när hon skriver: ”Tänk på var och en av oss som en kopp energi. För introverta tar de flesta sociala interaktioner lite ur denna kopp istället för att fylla det på det sätt den gör för extroverta. De flesta av oss gillar det. Vi är glada att ge, och älskar att se dig. Men när koppen är tom men vi behöver lite tid att tanka.”

 

Läs mer om...