Forskare: Därför är intelligenta personer lyckligare ensamma.

Sitter du hellre hemma och läser en bok eller tar en ensam promenad i skogen än går på en fest med alla dina vänner? Misströsta inte, det kan betyda att du har högre IQ än dina sociala vänner. Och det kan finnas en evolutionär förklaring till det, enligt psykologer.

Det är inte alla som behöver tillbringa massor av tid med sina vänner för att vara lyckliga, enligt en studie som nyligen publicerades i British journal of psychology. Tvärtom snarare: bor du i en stad och är intelligent kan det göra dig lyckligare att faktiskt tillbringa mindre tid med dina vänner.

Bildkälla: Mostphotos

2393534-vantar-pa-fangst

Forskarna bakom studien förklarar resultatet med vad de kallar savannateorin. Enligt den beror lycka inte bara på särskilda situationer, utan också på vårt ursprung.

I studien har 15 000 vuxna mellan 18 och 28 år svarat på en enkät om levnadsförhållanden, välbefinnande, IQ och relationer. Det skriver Huffington Post på nätet. När forskarna analyserade materialet upptäckte de att personer som är mindre intelligenta än genomsnittet och som bor i städer inte var lika tillfredsställda med livet som personer som bor i mer lantliga miljöer. Men ju mer de socialiserade med vänner, desto lyckligare var de.

Motsatsen gällde också. Personer med högre intelligens än genomsnittet och som bor i städer kände sig lyckligare när de tillbringade mindre tid med sina närmaste vänner. Vanligtvis ses hög social aktivitet och många vänner som ett tecken på lycka och välbefinnande, men för riktigt intelligenta personer är det tvärtom enligt denna studie.

Forskarna förklarar som sagt resultatet med savannateorin. Den innebär att det som gjorde våra förfäder lyckliga när de levde på den afrikanska savannen, som att bo i öppna miljöer med mindre grupper, kan göra oss lyckliga än i dag – trots att många numera bor i stora städer.

– Hjärnan reagerar i huvudsak på dagens miljöer som att det vore våra tidigare miljöer, som om vi fortfarande är jägare och samlare som lever på den afrikanska savannen, skriver Satoshi Kanazawa, psykolog och studiens huvudförfattare, vid London school of economics i ett mejl till Huffington Post.

Enligt honom tenderar människor att dela upp sig i mindre grupper när de sätts i en mer folktät miljö, men vi är ändå sociala varelser. Hjärnan föredrar fortfarande våra förfäders levnadsförhållanden.

– Hjärnan är evolutionärt utformad för och anpassad till våra förfäders miljö. Den har därför svårt att förstå och hantera situationer som inte existerade i våra förfäders levnadsförhållanden, skriver Satoshi Kanazawa till Huffington Post.

Men hur kommer då intelligens in i bilden? Om det är på detta sätt skulle väl alla vara lyckligast om de bodde i mindre orter på landet och umgicks regelbundet med sina vänner?

Enligt Kanazawa har mer intelligenta hjärnor utvecklats att bry sig om mycket mer än att bara överleva. Det innebär att mer intelligenta människor bättre klarar av stressen det innebär att leva i en miljö, exempelvis en stad, som våra förfäder hade haft svårt att hantera mentalt.

– Mer intelligenta individer är bättre på att se en evolutionärt ny situation för vad det verkligen är: en gynnsam situation som inte kräver några varningssignaler eller obekvämlighet. Därför är det mindre troligt att intelligenta individer upplever lägre nivåer av lycka på grund av större befolkningstäthet, skriver Kanazawa till Huffington Post.

De har inte heller samma behov av sociala kontakter som de vars hjärnor fortfarande tror att vi lever på savannen. De har lärt sig att de inte behöver denna sociala aktivitet, menar forskarna enligt Washington Post.

Bildkälla: Mostphotos

1186110-handicapped-woman-on-wheelchair

Satoshi Kanazawa har tidigare varit kontroversiell skriver Huffington Post, men när det gäller den här studien verkar han få mer stöd. Till viss del från Carol Graham som har forskat om lycka vid Brookings institute i Washington DC.

– De här resultaten visar (och det är ingen överraskning) att personer med högre intelligens och kapacitet att använda den är mindre benägna att tillbringa en massa tid med att socialisera eftersom de fokuserar mer på andra långsiktiga mål, säger hon till Washington Post.

Som att skriva en bok, utveckla botemedel mot cancer eller kanske forska …

Resultaten är intressant men som med i princip all forskning finns det brister, kritik och studier som säger emot. Detta är dessutom teorier, inte etablerad forskning. Så det gäller att ta det med en nypa salt och känna efter själv var och hur man är lycklig. Dela gärna vidare med dina vänner så kan ni diskutera!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...