Rektorn fick nog av skolkande elever. Nu hyllas hans oväntade lösning, men ingen vågar ta efter.

Borgsmoskolan var rankad som den sämsta grundskolan i hela Norrköping. Eleverna skolkade, betygen var för låga och det var stökigt i korridorerna. När Thomas Stenberg tackade ja till att bli rektor 2009 hade han ett hårt jobb framför sig. Men Thomas lyckades vända den dåliga trenden tack vara några viktiga förändringar på skolan. Ett år senare räknades Borgsmoskolan som en av de bästa skolorna i staden, berättar Thomas för sajten Kit.

Bara några dagar efter att Thomas tackat ja till jobbet som rektor kom resultatet från vårens intagningar till gymnasiet. Borgsmoskolan var överlägset sämst – hela 10 procent färre elever hade kommit in på gymnasiet jämfört med den näst sämsta skolan.

Thomas började genast fundera på hur han kunde vända den dåliga trenden och gjorde flera förändringar. Här nedan kan du läsa en sammanfattning av några av dem.

1. Ta bort onödiga möten


Thomas började med att ta bort alla onödiga möten bland lärarna. Många av dessa möten tog mycket tid – och många av dem handlade om just tid. Tid som aldrig räckte till. Han minskade de två obligatoriska veckomötena till ett, och inte ens det var obligatoriskt. Rektorn kallade det för MEB: Möte efter behov. Lärarna fick själva ordna ett möte om de ansåg att de behövdes.

– Jag skiter i om någon är borta en dag för att spela golf, det är väl bara bra? Så länge inte eleverna kommer i kläm är det ju inga problem, tvärt om. Det får mina lärare att må bra och tycka om sitt jobb, vilket gör att skolans elever får mer motiverade lärare vilket leder till bättre resultat för dem, berättar han för sajten Kit.

2. Mer eget ansvar – mindre administration


Thomas gav lärarna ett stort eget ansvar så länge de gjorde ett bra jobb. När de fick mer eget ansvar började de byta lektioner med varandra och vikariebehovet sjönk drastiskt. Thomas tog även bort så mycket administration som han kunde från lärarna, och delade upp jobbet så att inte alla lärare gjorde allt. Han ville att varje anställd istället skulle göra det den var bäst på. Det dröjde inte länge innan både stress och sjukfrånvaro sjönk bland personalen.

3. Scheman från 80-talet


Thomas bestämde sig för att gå tillbaka till 80-talets scheman för att få bukt på skolket bland eleverna. Han såg till att alla elevers scheman var uppbyggda på samma sätt så att de hade rast samtidigt. På så sätt kunde skolk upptäckas lättare, och det var inte lika ”roligt” att skolka när alla elever hade lektion samtidigt. För att kompensera för de ämnen där lektionstiden hade förkortats så införde han en buffertdag en dag i månaden. Då kunde eleverna läsa in de ämnen där det fanns behov.

4. Motivera eleverna


Istället för att skälla på elever som kom försent försökte Thomas berömma dem när de kom i tid. Varje elev fick även en glasscheck på sin födelsedag med kravet att de inte fick ha mer än tre sena ankomster på de senaste tre månaderna. Thomas började också dela ut utmärkelsen Månadens elev där priset var biobiljetter. Eleverna kunde få utmärkelsen för nästan vad som helst, det behövde inte vara studieorenterat. Resultatet blev förvånande positivt och till och med de stökigaste eleverna såg till att få sina glasscheckar, som kunde bytas ut mot en glass i kafeterian.

På ett år gick Borgsmoskolan från botten till toppen och elevernas betyg förbättrades rejält efter att Thomas blev rektor. Även lärarnas situation blev bättre. I den årliga enkäten var det bara 3 procent av lärarna på Borgsmo som uppgav att deras jobb var stressigt, jämfört med 20 procent i resten av kommunen.

Det enda negativa är att Thomas ibland har haft svårt att hålla budgeten, eftersom han valt att anställa extra personal när de behövts.

Trots de goda resultaten är det inga andra skolor som tar efter Thomas. Han har rest Sverige runt på konferenser och försökt informera andra skolledare om hur han har jobbat, men utan resultat.

– Folk lyssnar, nickar och säger åh vad intressant. Sedan åker de hem och gör precis som förut. Man blir lite trött till slut, berättar han.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna

 

Läs mer om...