Mycket ska man höra. Men att rabies skulle vara ett problem som skulle komma till Sverige trodde jag aldrig. Men nu har Jordbruksverket varnat för att den dödliga smittan som kan överföras till människor kan vara på intåg i vårt avlånga land. Problemet är tydligen att det finns vissa människor som inte förstår att reglerna för hur man får föra in djur i landet finns av en anledning. Det kan röra sig om semestrande svenskar som tar med sig ett djur hem. Men oftare om smugglarligor som gör sig en hacka på att sälja olagliga hundar som inte har fått en ordentlig medicinsk genomgång. Dela gärna den här artikeln och var med och sprid budskapet om att det är viktigt att bara köpa hundar som man vet var de kommer ifrån.
Rabies är en virussjukdom som vanligtvis drabbar djur, främst hundar, men som också kan överföras till människor. Om en människa får rabies är sjukdomen dödlig och det finns inget botemedel.
Tidigare har Sverige varit väldigt befriat från rabies – även om smittan har påträffats och det till och det finns rapporterade dödsfall bland människor i landet.
Men nu kan det vara på väg att ändras, det varnar jordbruksverket för.
Problemet är att antalet insmugglade hundar har ökat den senaste tiden, samtidigt är mörkertalet stort. Enligt Tullverket fångast bara mellan 10 och 20 procent av de olagliga hundarna.
– På de 190 djur som vi fångat in i år finns det 2 000 hundar som springer lösa och som vi inte har koll på. Det är ett stort bekymmer, , säger Tjitte de Vries som är enhetschef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, till Aftonbladet.
De illegala hundarna kommer oftast till Sverige genom organiserad smuggling från till exempel Rumänien och Östeuropa. Hundarna säljes sedan på Blocket eller till och med på parkeringen bakom djuraffären uppger de Vries till Aftonbladet.
Han säger också att de populära hundraserna kan kosta mellan 15 000 till 20 000 kronor så det rör sig om mycket pengar.
Ligorna som ligger bakom smugglingen är stora och välorganiserade. De för in hundarna via Öresundsbron eller färja till landet. Tullen stöter ofta på transporter på mellan fem till tio hundar åt gången.
Oftast så avlivas de hundar som tullen tar hand om. Man kan också sätta dem i karantän men det är väldigt dyrt, mellan 50 000 till 60 000 kronor per djur.
Bland de raser som smugglas in mest i Sverige just nu är de populära raserna som har lång väntetid. Det är främst fransk bulldog, mops och chihuaua.
Just nu ser Jordbruksverket tillsammans med smittskyddsläkare och Folkhälsoinstitutet över åtgärderna för att hindra att rabies sprids i Sverige.
– Vi måste titta på vår beredskap men också se till att vanliga Svensson inte köper hundar på lösa grunder. Vi måste se till att människor blir kloka och funderar på var hundarna kommer ifrån, säger de Vries till Aftonbladet.
Personligen kan jag inte förstå hur man kan var så själviskt att man tar in en in smugglad hund. Det är inte bara farligt för den ägaren utan alla andra hundar som den kommer i kontakt med. Smittan kan spridas enkelt, det räcker med ett bit eller till och med ett slick för att den ska kunna överföras.
Dela gärna den här artikeln för att vara med och varna för det här så kan vi hålla våra svenska hundar friska.
Tullverket hr gjort en film för att sprida kunskapen om insmugglade hundar.
Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.