5-årige Elis såg fram emot nästa skoldag. Han hade noggrant valt ut sina finaste kläder och gjort sig redo för årets klassfoto – men när Elis återvände hem dagen efter ville han inte riktigt prata om det.
När mamman Veronica Appelgren nyligen fick hem bilderna i brevlådan förstod hon varför. Elis satt ensam, utanför resten av gruppen.
”Är det så här det ska se ut i ett inkluderande samhälle?”, skriver hon på Facebook.
I ett Facebook-inlägg bestämde sig Veronica Appelgren för att dela sin ilska över klassfotot där 5-årige Elis, som har en CP-skada och sitter i rullstol, fick sitta utanför resten av gruppen.
”Det skulle kunna vara en reklambild för tex Friends om utanförskap, men det är det inte; det är min sons skolfoto från förskoleklassen. Ett foto som är tagit i verkligheten, ett foto som är på riktigt. Ett foto som är tagit i augusti 2016”, skriver Veronica Appelgren i inlägget innan hon fortsätter:
”Är det så här det ska se ut i ett inkluderande samhälle? Det gör ont, förtvivlat ont i mitt mammahjärta. Är det så här framtiden för Elis ska se ut? Så fort man inte passar in i den färdiga mallen så placeras man utanför, istället för att göra om mallen så att alla får plats oavsett kön, funktionsnedsättning, religion, etnisk tillhörighet, sexuell läggning etc. Samtidigt som jag aldrig mer vill se det här fotot så vill jag visa det för hela världen – ingen ska någonsin behöva uppleva detta!”
Veronicas hjärtskärande inlägg tog snabbt fart på nätet – och samtidigt kontaktade hon själv fotoföretaget Photomic, skolan och dess pedagoger. Så småningom fick hon också svar.
– Det handlar om att de inte har tänkt över huvud taget, säger Veronica Appelgren till SVT.
I en uppdatering till inlägget skriver mamman Veronica också att fotoföretaget tagit på sig ansvaret, bett om ursäkt och stoppat både skolkatalogen och klassfotot. På fredag kommer klassen fotograferas på nytt. Pedagogerna på skolan menar samtidigt att de reagerade på att Elis satt utanför – och ångrar nu att de inte stod på sig mer för att ändra uppställningen på fotot.
”Jag hoppas att detta som har hänt kommer att vändas till något positivt. Något som både pedagoger och fotografer och många andra kan ta lärdom utav”, skriver Veronica Appelgren på Facebook.
Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna