Geniala äldreboendet är specialbyggt för boende med Alzheimers och demens

Hur ska man behandla alzheimerssjuka och äldre personer med demens? Det har länge varit en omtvistad fråga. För de är ju fortfarande människor som vem som helst, och deras liv är inte över bara för att man blivit äldre och inte har samma förmåga att minnas.

Jean Makesh tog fasta på denna oerhört viktiga fråga och skapade ett unikt koncept.

Han byggde ett boende som fungerar som en tidskapsel – och återskapar viktiga minnen för de äldre.

Det här äldreboendet i Ohio, USA, är endast ett av tre boenden i världen som är speciellt designad för boenden som lider av Alzheimers och demens. 

Facebook

Där finns små hus med verandor, som alla ser ut att blicka ut mot en golfbana, och hela inredningen är byggt som ett samhälle på 40-talet. Med ett otroligt öga för detaljer i allt från färgtema till dåtidens mode, är detta boende en unik plats.

Och med specialfibrer installerade i taket återskapas ett speciellt dagsljus och en stjärnhimmel i taket kvällstid.

aldre2
Facebook

Golven är grönmålade för att imitera en gräsmatta och ljudeffekter från högtalare konstruerar ljud av fåglar som kvittrar – allt i terapeutiskt syfte för de boende.

”Varenda liten detalj har ett terapeutiskt syfte, en terapeutisk effekt”, säger grundaren Jean Makesh till News-Herald.

Det är han, en expert på rehabilitering, som har skapat denna perfekta plats för alla som drabbas av demens eller Alzheimers.

Facebook

Efter att Jean lärt sig hur trygga och välbekanta miljöer kan leda till stora återgångar vad gäller ångest, ilska och depressioner, så bestämde han sig för att skapa ett boende som kunde skapa just en trygg miljö. Men då på ett långt mycket mer avancerat sätt än vad någon gjort tidigare.

Han återskapade nämligen miljöer från en tid då de äldre var unga och pigga – och har dessutom infört lektioner där de åter får lära sig baskunskaper. Allt för att hålla hjärnan i trim.

Facebook

”Jag tar dem tillbaka till platser som de kan minnas. Jag skapar en tidskapsel bakåt. Det hjälper dem att omfamna allt annat runt omkring dem”, säger Makesh.

Facebook

Projektet har hittills varit en succé och blivit omskrivet över hela världen. Nu hoppas grundaren att hans idé kan utvecklas och växa – så att alla äldre som drabbas av demens och Alzheimers kan få en värdig ålderdom.

Alla äldre förtjänar att behandlas med respekt och värdighet. Livet tar inte slut bara för att man blir pensionär. Dela gärna om du också hoppas att det sprider sig till Sverige och andra länder!