Historia kan ibland verka lite torrt och tråkigt, men ibland upptäcks fantastiska saker som ingen kan undgå att fascineras av. Detta är ett sådant ställe.
Vid en liten vik i Skottland, inbäddad och gömd bland de gröna kullarna, finns en väl undanstoppad hemlighet. Vid första intryck kanske det inte verkar speciellt imponerande, men ett steg in här och du kommer förbluffas över vad du ser.
För nästan tusen år sedan var detta en mycket viktig plats, men den gick förlorad och begravdes under sanden. Ingen hade en aning om att denna plats någonsin existerat, men när en fruktansvärd storm svepte in över Orkneyöarna 1850, blottades en otrolig hemlighet…
På Orkneyöarna utanför Skottland, inbäddad i mossiga och gröna kullar, ligger en hemlighet som är äldre än de stora pyramiderna i Egypten.
Till en början kanske de inte ser så mycket ut för världen, men faktum är att denna plats är unik.
För just på denna gröna sluttning, finns en mycket gammal underjordisk by, perfekt bevarad. Den förhistoriska bosättning kallas Skara Brae.
Vintern 1850 drabbades Orkneyöarna av en svår storm som orsakade stor förödelse och fler än 200 dödsfall. Men inget ont som inte har något gott med sig.. För när stormen bedarrat upptäckte bönderna i närheten en bosättning i sanden.
Bosättningen består av åtta stenhus och beboddes uppskattningsvis mellan 3180 och 2500 f. Kr. Skara Brae är därmed en av de äldsta jordbruksbyarna i Storbritannien
Skara Brae har kallats ”Skottlands Pompeji” eftersom fornlämningen är så välbevarad.
Eftersom den omgivande sanden och husens arkitektur skyddade väl mot kyla, har både byggnaderna och deras innehåll bevarats på ett anmärkningsvärt sätt genom årtusendena.
Arkeologerna uppskattar att det bodde 50–100 personer i byn. När bosättningen en gång byggdes stod husen 1500 meter från havet.
Omkring husen låg lämplig betesmark. Nu har havet grävt sig närmare byn och fått en maffig utsikt.
När bosättningen var som störst omfattade den sju eller åtta hus, som stod i förbindelse med varandra med tunnlar. Varje bostad kunde stängas med en stendörr.
I varje rum fanns en säng som var alltid större än den andra, men ingen är säker på varför. Varje rum har också skåp, byråer, säten och förvaringslådor. Dessa förvaringslådor byggdes för att vara vattentäta, vilket tyder på att de kan ha haft levande skaldjur inne i husen, troligtvis för att äta senare.
En bostad skiljer sig från de andra. Här har arkeologerna inte hittat några sängar eller andra möbler. Huset tros istället ha fungerat som verkstad
I byn fanns också ett avloppssystem och varje hus hade en egen, enkel toalett.
Skara Brae var ett samhälle som bestod av familjer. Huskonstruktionerna är tämligen likartade, vilket fått arkeologerna att dra slutsatsen att samhället varit tämligen jämställt, utan något auktoritärt ledarskap.
En del tror att byborna var pikter, ett folkslag av okänt ursprung som bosatte sig i östra och norra Skottland under den brittiska järnålderns slutskede. Men arkeologiska fynd har visat att människorna som bodde här kan ha varit betydligt äldre än så.
Ett antal gåtfulla fynd har gjorts vid platsen. Bland annat ett snidat stenklot, som ingen riktigt vet vad det används till.
Ingen vet heller varför byn övergavs. Men omkring 2500 f.Kr. skedde klimatförändringar som gjorde att det blev kallare och fuktigare på Orkneyöarna. Det finns många teorier Skara Brae lämnades åt sitt öde, särskilt populär är berättelserna om en våldsam storm.
Ett konspiratoriskt påstående som pekas ut av bland andra Christopher Knight och Robert Lomas är att Stonehenge verkar ha övergivits vid ungefär samma tidpunkt…
Framtiden då? Fastän bosättningen byggdes nästan två kilometer från stranden, har den de senaste århundradena alltmer kommit att hotas av havsvattnet. Sedan 1926 skyddas husen av en betongvägg mot det närmande havet och de hårda höststormarna.
Man har funderat på att bygga en konstgjord strand med stenblock och vågbrytare för att bevara byn, Skara Brae och flera andra fornminnen som riskerar att förstöras. Men än har inget hänt.
Tills vidare kan turister fortsätta att besöka denna fascinerande plats, men frågan är hur länge till?
Jag hoppas personligen på att Skottlands regering kommer göra allt de kan för att bevara denna fantastiska plats.
Och som landets utrikesminister Fiona Hyslop konstaterade 2013, ”fornminnen ses ofta som självklara, men behöver i praktiken omsorgsfull skötsel och strategisk planering för att bevaras”.
Håll med om att det är fantastisk fascinerade att få en inblick i livet som de här byborna levde för flera tusentals år sedan?
Jag blev i alla fall väldigt sugen på att åka hit någon gång och få uppleva allt detta med egna ögon. Dela gärna vidare denna lilla del av människans historia, så att fler får chansen att upptäckta hur häftigt det är med historia!