Sjukskrivningstalen på Socialförvaltningen i Östersund blev bara fler och fler. Socionomerna mådde inte bra. Cheferna och politikerna kände att de var tvungna att agera. Då infördes sex timmars arbetsdag – och trenden tvärvände. Det skriver SVT.
– Jag hoppas att vi får fortsätta, säger Jenny Andersson, en av socionomerna, till SVT.
För att få stopp på sjukskrivningstalen och den bristande hälsan hos socionomerna bestämde alltså politikerna att göra ett försök under sex månader där personalen hade sex timmars arbetsdag men med bibehållen lön. Projektet innefattade 18 socialsekreterare inom avdelningen Försörjning. Det rapporterar SVT.
Försöket blev också en dundersuccé. Personalen mådde mycket bättre, arbetade effektivare och var mindre stressade.
– Jag var effektivare under projektet, eftersom jag visste att jag hade tid för återhämtning. När jag inte vet att jag har den tiden för återhämtning så tror jag inte att jag orkar hålla samma tempo, säger socionomen Åsa Nilsson.
Efter försöket har socionomerna nu återgått till åtta timmars arbetsdag – trots det otroligt lyckade resultatet. På Socialförvaltningen vill de anställda se en fortsättning på sex timmars arbetsdag. Men enligt politikerna krävs det först en längre tesperiod för att se hur det påverkar sjukskrivningstalen.
– Vi kunde inte se något förändring på sjuktalen. För att kunna se sådana resultat så måste vi ha ett försök som pågår längre tid än sex månader. Men var ett nytt försök ska genomföras får vi titta på, säger Björn Sandal (S), ordförande i Socialnämnden i Östersund, till SVT.
Dela gärna om du tycker att fler företag i Sverige borde införa sex timmars arbetsdag!