Elisabet Höglund: ”Sluta med det löjliga tramset att göra pojkar till Lucior”

Ett leende barn som Lucia i en Åhlénsreklam. Mer än så behövdes det inte för att väcka rasisternas hat i sociala medier. Anledningen? Barnet hade mörk hy och var pojke. Vad som följde var mängder av motreaktioner och kärlek, men också en debatt huruvida vem som egentligen får vara Lucia.

Den debatten har journalisten Elisabet Höglund nu gett sig in i. På sin hemsida skriver Elisabet att ”Lucia var ett kvinnligt helgon” och att det bara är tramsigt att ”göra pojkar till Lucior”.

Tradtionen att fira Lucia är en uråldrig sådan, men luciafirandet som vi känner till i dag i Sverige går tillbaka till 1927 då Stockholms Dagblad arrangerade en luciatävling med ett offentligt luciatåg i Stockholm. Då, och allt som oftast nu, med ett Luciafirande där en kvinna leder ett luciatåg med ljuskrona och vitt linne.

Det är denna tradition som Elisabet Höglund tycker gått förlorad.

Wikimedia

I en blogg på sin hemsida skriver hon att firandet har ”delvaverats till någon slags lekstuga för falska jämställdhetsivrare”. 

”Tyvärr har det svenska luciafirandet i många år svärtats ner av allt löjligt trams om att även killar ska kunna vara lucia. Det har i vissa fall tagit sig de mest löjeväckande uttryck. De som vill ha ”manliga” lucior hävdar något slags obegripligt inkluderande jämställdhetstänkande. Det ska minsann inte bara vara tjejer som får bli lucia. Även killar ska få vara det. Då blir alla nöjda eftersom alla ska behandlas lika”, fortsätter hon i inlägget som nu delas av tusentals svenskar.

Facebook

Hon menar att Luciafirandet lika gärna kan avskaffas om inte det får firas som i dess forna dagar: Med kvinnorna i spetsen med vacker ljuskrona på huvudet.

”Lucia var ett KVINNLIGT HELGON. Hon var inte man. Om man nu ska behålla luciafirandet i Sverige (vilket jag i och för sig är starkt tveksam till) så är det flickornas/kvinnornas privilegium att för en gångs skull få stå i spetsen med den vackra ljuskronan på huvudet. Accepterar inte killarna det, så får de väl gå hem”, skriver Elisabet.

Wikimedia

På Elisabets Facebooksida har inlägget delats av över tvåtusen personer, och fått tummen upp av tusentals till. Håller du också med henne?

Dela då på knappen här nedanför – eller skriv i kommentarerna om du är av en annan åsikt.

 
 

Läs mer om...