De senaste åren har medvetenheten kring mat ökat betydligt. Försäljningen av och efterfrågan på ekologiskt och närodlat har ökat rejält, samtidigt som folk är mer benägna att läsa innehållsförteckningen och laga mat från grunden jämfört med tidigare. Men hur enkelt är det egentligen att hålla koll på all mat? På vad som är okej att äta eller inte? Det gäller att kolla om djuren har haft det bra, om producenterna har arbetat under bra förhållanden, om maten innehåller en massa onödiga tillsatser, om maten kommer från Sverige eller har transporterats över halva världen… Ja, listan kan göras lång. Så det är inte så lätt att välja den bästa maten alla gånger. Facebooksidan Matfusket har 148 000 följare och drivs av konsumenter som avslöjar matfusk. Det kan handla om e-ämnen, fejkade smaker och färger eller dolt socker. Land.se har pratat med grundaren av Matfusket, David Appelgren, som listar de matvaror han anser att det fuskas mest med i matbutikerna. Det är alltid något att starta med om du vill börja äta lite bättre.
1. Bröd
Butikernas egna bröd är i regel färdiga degar som bara värms upp och ofta är fyllda med tillsatser, enligt David Appelgren. Samma sak gäller andra bakverk, exempelvis tårtor. Land.se skriver att David i stället råder kunder att gå till riktiga bagerier eller baka bröd själva.
Bildkälla: Mostphotos
2. Kött
Importkött kan paketeras om i svenska butiker och lura konsumenten som inte noggrant kollar ursprungsmärkningen, enligt David Appelgren. Han råder också till att se upp med fryst kyckling, som kan ha fått saltvatten insprutat frö större volym. Lösningen är att dra ner på köttätandet. Eller köp närproducerat kött, kanske genom att skapa en relation med en lokal uppfödare.
Bildkälla: Mostphotos
3. Processad mat
Färdigmat har det i regel fuskats med, säger David Appelgren till Land.se. Enligt honom är råvarorna undermåliga och så har maten överprocessats i fabriker. Några exempel är fejkade smaker och färger eller att tillverkarna blåser in vatten och luft i produkten. Laga i stället maten från grunden i den mån det går.
Bildkälla: Mostphotos
4. Mejerivaror
Det där som ser ut som riktig grädde är inte alltid riktig grädde, utan kan innehålla förtjockningsmedel enligt David Appelgren. Dessutom kommer många mejeriprodukter från andra länder än Sverige. Läs därför innehållsförteckningen och kontrollera ursprunget noga. Gynna svenska producenter!
Bildkälla: Mostphotos
5. Frukt och grönsaker
David Appelgren säger till Land.se att han anser att det är en typ av matfusk när frukt och grönt besprutas och när konstgödsel används. Han råder i stället till att välja ekologiska alternativ. Eller varför inte odla själv?
Bildkälla: Mostphotos
Tycker du att detta var nyttig information? Dela gärna vidare!
Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna