Nio månades gamla katten Plus hade precis vant sig vid att vara själv ute när han försvann spårlöst från sitt hem i Nacka i slutet på november. Hans matte Emma Andersson var utom sig av oro. – Jag, husse och husses farmor som vi bor hos gick ut och letade efter honom. Vi spred ut oss och täckte nästan en mil för att leta efter honom. Redan då oroade jag mig för att han kunde bli påkörd eftersom han är kolsvart och totalt orädd, berättar Emma för Newsner.
Vid halv tolv på kvällen gav de upp och kunde bara hoppas på det bästa. Dagen efter började Emma knacka dörr för att se om någon hade sett Plus, men utan resultat. Emma kände på sig att något hade hänt.
– Jag ringde en vän för jag visste inte var jag skulle ta vägen. Jag oroade mig något enormt för lilla Plus. Han var ju bara nio månader och hade inget underhudsfett, berättar Emma.
Foto: Privat
Hon gick ut för att ta luft lite luft och kände att ytterdörren tog emot något utanför.
– När jag kollade närmare såg jag att det var vår lilla Plus! Omtumlad, chockskadad, undernärd och kraftigt nedkyld.
Emma blev så glad att hon skrek rakt ut. Men hon insåg snart att något var väldigt fel med katten.
– Jag kollade öron, mun och ögon och hans ögon var som tefat. Han reagerade inte på någon som helst kontakt oavsett om jag pratade eller rörde honom. Jag provade att säga ”kyckling” som han älskar och han vinklade inte ens örat. Han bara satt på hallgolvet.
Emma såg också att Plus ena bakben hade en konstig vinkel. Hon förstod att han hade blivit påkörd och ringde genast till Svenska Djurambulansen. Det var föraren Ronny Pelizzoli som svarade.
– Jag hade precis kommit hem när jag fick samtalet. Emma bor bara tre minuter bort från mig så det gick fort att åka dit, berättar Ronny.
Svenska Djurambulansens förare arbetar helt ideellt och har jour i 48 timmar när de jobbar. Ronny gjorde sitt andra pass när Emma ringde honom och berättade om Plus.
– Emma var ganska skärrad när jag kom fram. Det var bråttom så jag körde så fort jag kunde till Bagarmossens djursjukhus, berättar Ronny.
Emma följde med i ambulansen.
– Halva resan satt Plus och skrek och gnällde. Så länge han pratade med oss var jag lugn, då visste jag att han levde.
När de kom fram tog veterinärerna hand om Plus, och det visade sig att han hade inre skador och behövde opereras akut.
– Skulle de inte genomföra operation direkt skulle han antagligen inte ha klarat natten. Dessvärre var han så chockad, rädd, undernärd, uttorkad och stressad att han bara på grund av det skulle kunna dö under narkosen, berättar Emma.
Emma valde ändå att inte ge upp. Hade Plus haltat sig hem i minusgrader efter olyckan så skulle han nog klara en operation också. Hon valde att låta veterinärerna operera Plus.
Det blev en lång och orolig väntan.
– Jag hade gett veterinärerna tillåtelse att ringa om något händer, även nattetid, och satt och stirrade på telefonen till nästan två på natten. Både jag och husse stortjöt hela kvällen och ingen av oss kunde sova.
Foto: Privat
Dagen efter fick hon beskedet: Plus skulle överleva!
Han fick stanna på sjukhuset i några dagar, och även operera och gipsa benet som hade brutits av på två ställen.
Foto: Privat
– Två dagar innan julafton fick vi ta av bandaget på honom och det var en lättad unge som äntligen fick se sitt lilla rakade kycklingben, berättar Emma.
Idag mår Plus bra och Emma är väldigt glad över att ha fått tillbaka sin pigga och friska katt igen.
Foto: Privat
Foto: Privat
För några veckor sedan stötte hon ihop med Ronny på busshållplatsen och han blev lättad när han hörde att allt hade gått bra.
– Veterinären hade sagt att om det inte varit för den snabba insatsen så hade kanske inte katten överlevt. Det kändes bra att jag hade gjort nytta. Det är inte alltid man får veta hur det går efter en körning annars, berättar Ronny för Newsner.
Svenska Djurambulansen är en ideell förening som transporterar skadade eller sjuka djur till veterinär. För djur och djurägare är det helt gratis att åka med.
Just nu har de 3 djurambulanser som täcker Västra Götalands län och 2 djurambulanser som täcker Stockholms län. Visionen är att en dag finnas i hela Sverige.
Vill du hjälpa till att stödja Svenska Djurambulansen kan du bli månadsgivare. Här kan du få mer information.
Newsner Djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.