Händer det att du köper vatten eller läsk på flaska? Har du funderat på vilken plast de är tillverkade av?
Faktum är att du kan ta reda på det genom att titta på en liten symbol på undersidan. Symbolen visar vilken typ av plast det är – och det kan faktiskt vara viktigt att ta reda på. Vissa plaster innehåller nämligen ämnen som kan vara farliga.
Det här är symbolerna:
1: PET/PETE
PET är en vanlig typ av plast som vi använder till returflaskor och vissa förpackningar. Den här typen av plast är menad för engångsbruk, och kan i värsta fall vara skadlig att använda för många gånger eftersom den kan samla på sig bakterier och är svår att rengöra.
PET-plast anses generellt har en låg miljö- och hälsorisk, men frågan diskuteras sedan man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.
En sak är i alla fall säker: PET är inte lämpligt att använda under längre tid, till exempel som vattenflaska i gymväskan. Försök då istället att hitta en flaska i ett annat material.
2: HDP/HDPE
HDPE är polyetylen med hög densitet. Det är en hårdplast som används för att göra rengöringsmedel, oljeflaskor, leksaker och vissa plastpåsar. Den finns också i allt från motorolja till skärp och väskor.
Den här typen av plast släpper i princip inte ifrån sig några kemikalier alls, men ska dock inte hettas upp – då kan den bli farlig!
3: PVC eller 3V
PVC är en mjuk, flexibel plast som används till plastfilm för mat, matoljeflaskor, bitringar, leksaker för barn och husdjur. Plasten är hård och har därför ofta tillsatser av mjukgörande ftalater, som ofta är en stor del av materialets totalvikt. Ftalater är bevisat hormonstörande och misstänks bland annat ligga bakom svårigheter att få barn, ADHD och barnallergier.
I början av 2015 förbjöds vissa farliga ämnen inom tillverkningen av PVC. Naturskyddsföreningen avråder därför från användandet av gammal PVC samt PVC importerad från utanför EU, då dessa varor inte följer samma lagstiftning som nytillverkade varor producerade inom EU.
PVC ska absolut inte hettas upp.
4: LDPE
Detta är polyetylen med låg densitet. Den här typen av plast används bland annat till förpackningar till bröd, fryst mat, plastpåsar, kläder och möbler.
Plasten har inga kända miljö- och hälsorisker, men ska inte hettas upp.
5: PP
PP, eller polypropylen, är en vitfärgad eller halvt genomskinlig plast som ofta används i siraps- eller youghurtförpackningar. Den är hård, lätt och värmetålig. När den värms smälter den inte och den fungerar som ett bra skydd mot fukt, fett och kemikalier.
Eftersom den tål höga temperaturer och finns den ofta i förpackningar som kan värmas i mikrovågsugn.
Ämnet har låga miljö- och hälsorisker, så länge inte farliga tillsatsämnen är tillsatta.
6: PS
Polystyren finns i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för till exempel sallader. Det förekommer också i leksaker, datorer och köksmaskiner. PS tillverkas av etylbensen som enligt vissa forskarrapporter kan hamna i den förpackade maten.
Hälsoeffekterna av etylbensen på människor är dåligt belagda, men djurförsök har visat på lever-, njur- och testikelskador. Polystyren bör alltså undvikas i kombination med livsmedel eftersom kemikalier kan läcka ut till maten.
Plasten avger även cancerframkallande ämnen när den värms upp och är olämplig för långsiktigt bruk.
7: PC eller icke-märkt plast
Samlingsgruppen övriga plaster är en brokig kategori. Bland dessa plaster hittar du både ofarliga och farliga plaster. Bioplaster hamnar i den här kategorin och de är inte hälsofarliga. Men här finns också polykarbonat, en hård genomskinlig plast som ofta hittas i flaskor och karaffer. Polykarbonat innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, som sedan åren 2011 är förbjudet i nappflaskor.
Så om du stöter på den här kategorin i dryckesflaskor eller matbehållare ska du vara försiktig.
För att sammanfatta: Du bör välja bort plastflaskor med märkningen 3, 6 och 7 så undviker du de mest hälsovådliga plasterna!
Jag hade ingen aning om att det fanns en märkning på plastprodukter som berättar vilken typ av plast det är. Jag tycker att det är viktigt att den här informationen kommer ut, eftersom det både kan gynna vår hälsa och vår miljö.
Dela gärna informationen vidare till dina vänner!
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna