Löner och villkor för landets sjuksköterskor har länge varit ett omtalat ämne. Långa arbetspass med få raster och fysiska och psykiska påfrestningar har gjort att många sjuksköterskor blivit utarbetade, och efter helgens kaos på Danderyds sjukhus hotar flera med att säga upp sig.
– Jag har verkligen försökt men inser att det inte går att jobba under det här trycket. Jag hinner inte äta. Jag har kissat på mig på jobbet, och jag gråter, säger en anonym sjuksköterska.
På Danderyds sjukhus i Stockholm har personalen minskat med 17 procent de senaste två åren, och efter helgens händelseförlopp ser det ut att minska ännu mer. Anledningen är det höga trycket på akutmottagningen under helgerna. Det finns inte tillräckligt med vårdplatser vilket gör att patienterna måste rullas ut i korridorerna, och den underbemannade personalen får jobba under hård press.
– Jag har verkligen försökt men inser att det inte går att jobba under det här trycket. Jag hinner inte äta. Jag har kissat på mig på jobbet, och jag gråter. Det är tungt att jobba när patienter rullas ut för att vårdas i korridoren. Det finns ingen värdighet i vården och det tär på en psykiskt, säger en anonym sjuksköterska till DN.
Samma tryck är det på fler sjukhus i landet. Jämfört med förra året så har färre vårdplatser varit öppna. För att rulliansen på in- och utskrivning av patienter ska fungera bör beläggningen ligga på 85 procent, nu ligger den på 117 till 125 procent, det skriver SVT.
Joakim Bragd, överläkare på medicinkliniken och tillförordnad verksamhetschef, menar att det är politikerna som bär ansvaret för att förändra situationen, och inte sjukhusledningen.
Antalet sjuksköterskor på Danderyds sjukhus har minskat från 953 till 792 sedan 2014, en minskning på 17 procent.
– Jag tycker synd om personalen, och jag förstår att man kommer till en gräns när man inte orkar. Många har varslat om uppsägning, även om vi inte sett om det blir så, säger Karin Malmqvist, chefläkare på Danderyds sjukhus till DN.
Sjuksköterskor jobbar hårt och sliter ut sig för andras hälsa, de förtjänar bra villkor. Dela gärna för att uppmärksamma andra om deras situation så att det kan bli en förändring.